Oldalletöltések száma: 10672195
2020. július 6. hétfő 04:01,
Csaba napja van.

Tudja a kutya, hogy mit csinál

kutya labdaval rover comA legtöbb családban élő kutyáról bátran elmondhatja a gazdája, hogy nagyon jól tudja képviselni saját érdekeit és ha valamit el akar érni, annak több módját is képes végrehezvinni, hogy célhoz érjen. A kutyák nagyon is tudatosan cselekszenek bizonyos helyzetekben. Ezt erősíti meg a magyar kutatás is.

   A kutyák képesek visszaemlékezni az általuk korábban végrehajtott tevékenységekre, vagyis tudatában vannak bizonyos cselekvéseiknek, derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Scientific Reports című folyóiratban publikált legújabb kutatásából.

   Az Etológia Tanszék múlt pénteki közleménye szerint a visszaemlékezésben és a műveletek ismételt végrehajtásában az úgynevezett epizodikus memória játszik fontos szerepet. Az epizodikus memória az olyan múltbeli események visszaemlékezésére való képesség, amikor az alany nem tudja előre, hogy a későbbiekben szüksége lesz az adott történés felidézésre. Ha például valaki megkérdezi, mivel telt a hétvégénk, a válaszadáshoz fel kell idéznünk az aznapi tevékenységeinket lépésről lépésre, hogy összeálljon az eseménysor. Embereknél az ilyen típusú memóriát az öntudattal hozzák összefüggésbe, hiszen visszaemlékezéskor az alany mentális időutazást tesz, amelynek során az elméjében újrajátssza az eseményeket, korábban átélt személyes élményeit. A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a kutyák is képesek reprezentálni és emlékezni saját cselekedeteikre.
   A vizsgálat során egy speciális tréning keretében a kutatók 10 kutyát képeztek ki arra, hogy parancsszóra ismételjék meg előző akciójukat. A gazda egy a kutya számára már ismert parancsszót adott ki, például kérte, hogy ugorjon egyet, majd kiadta a megismétlésre vonatkozó utasítást, amire a kutyának újra ugrania kellett. Azért, hogy vizsgálhassák a kutyák saját akcióikra vonatkozó epizodikus jellegű memóriáját, a kutatók megnézték, hogy képesek-e megismételni saját cselekvéseiket olyan mindennapi helyzetekben is, amikor nem kaptak semmilyen előzetes parancsszót, így nem várták az ismétlésre való utasítást sem.
   Egy hasonló, szintén a kutyák számára váratlan helyzetben néhány új tárgyat mutattak be nekik (egy plüss játékot, egy állatszobrocskát, egy ládát és egy játékbabát),amivel valamit csináltak, amíg a gazdájukkal sétáltak. A tesztek során a kutyák 70 százalékos sikerrel emlékeztek és ismételték meg sikeresen az előző cselekvésüket, amikor az „ismét!” parancsszó azonnal elhangzott a spontán akció után. Amikor a parancsszó késleltetéssel érkezett, a kutyák sikeressége fokozatosan csökkent, de még egy óra elteltével is 30-40 százalék között maradt.
   A vizsgálat vezető kutatója Claudia Fugazza, a tanulmány egyik társszerzője Pongrácz Péter etológus, az Etológia Tanszék vezetője volt. Miklósi Ádám, aki szintén társszerzőként jegyzi a tanulmányt kiemelte, hogy a kutatás elsőként bizonyította, hogy a kutyák tudatában vannak cselekvéseiknek, fontos előrelépést téve az önreprezentáció komplexitásának és evolúciójának megértésében.