Oldalletöltések száma: 10672207
2020. július 6. hétfő 04:32,
Csaba napja van.

Ezernyi bajt okoz a vízimadarak etetése

hattyuetetes travelo huA jó idő nagyon sok sétálót csábított ki a Velencei-tó partjára. Az egyik agárdi mólón álldogáló, a napsütést élvező emberek egy hattyúra lettek figyelmesek, amely egészen közel úszva a mólón állókhoz, láthatóan élelmet koldult. Ez is azt bizonyítja, hogy sokan etetik a vízi madarakat, de mint kiderült, nagyon helytelenül teszik.

   A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat – áll az egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.

   A vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – olvasható a természetvédelmi szervezet hétfői közleményében.
   A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük az énekesmadarakéval szemben több okból is problémát jelent: a hosszú ideig tartó, egyoldalú, kenyérből és egyéb értéktelen táplálékból álló diéta megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.
   A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt. Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket. A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.
   A közlemény szerint problémát jelent még az is, hogy a nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, az emberek pedig látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, repülésre képtelen madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat – hívta fel a veszélyre a figyelmet az MME.