Oldalletöltések száma: 10672188
2020. július 6. hétfő 03:50,
Csaba napja van.

Életéveket jelenthet a rendszeres koleszterinszint-mérés

koleszterin dietetikamindenkinek huA magas koleszterinszint kifejezés közismert az emberi test, szervezet működését kevésbé ismerők körében is, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy mi is az a koleszterin és mennyi a jó értéke. A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái, közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Koleszterint a szervezet minden sejtje előállít, legnagyobb mennyiségben a máj.

   Azt is szinte mindenki tudja, hogy a koleszterinszintet időnként ellenőriztetni kell, de a Napidoktor.hu cikke szerint más-más időközönként érdemes ellenőriztetni a koleszterinszintet egy egészséges embernek és egy olyan személynek, akinél korábban már magas értékeket mértek. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segített eligazodni a témában.

   Ahogy a szakember írta, egy egészséges felnőtt embernek átlagosan ötévente ajánlott koleszterinszintet méretni, ám akinek korábban már magas értékeket mértek, annak évente kellene elvégeztetnie a laborvizsgálatot. Szintén gyakoribb ellenőrzést igényel a túlsúlyos ember, vagy akinél korábban már megállapították a hyperlipidémiát, vagyis a magas vérzsírszintet, esetleg kezelik is ezzel. Érdemes gyerekeknél is már 10 éves kor körül ellenőriztetni abban az esetben, ha egyik vagy mindkét szülőnél ismert a magas vérzsírszint.
   Oda kell figyelni a koleszterinszintre, ha a családban már előfordult szív-érrendszeri betegség, ahogy szükséges cukorbetegség és magas vérnyomás esetén, vagy ha olyan állapot van jelen, amely megemelheti a koleszterinszintet, mint például vesebetegség, hasnyálmirigy betegség vagy pajzsmirigy alulműködése.
   A magas koleszterinszint nem idéz elő egyértelmű és látványos tüneteket, ezért vérteszt nélkül senki sem érezheti, hogy neki magasak-e vagy sem az értékei. Ezért fontos a laborlelet, amelyen nem csak a közismert LDL („rossz”) és HDL („jó”) koleszterinértékek jelennek meg, de az összkoleszterin és a triglicerid értékek is. A trigliceridek a táplálékkal felvett zsírok fő alkotórészei, amelyek a zsírsejtekbe jutva elraktározódnak a szervezetben.
   A trigliceridek test legfontosabb energiaforrását jelentik, valamint sok hormon felépítésében is részt vesznek, tehát jelenlétük fontos az egészség szempontjából. Ha túl alacsony a szintjük, az utalhat májbetegségre, pajzsmirigy-túlműködésre, illetve emésztési zavarokra is. Ha viszont túl magas a trigliceridszint, az hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.
   Veszélyes a magas koleszterinszint, ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, amelyet a szervezet nem képes lebontani és az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, amely miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet – mondta el dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a Napidoktor.hu portál cikkében.