Oldalletöltések száma: 10685733
2020. augusztus 14. péntek 09:40,
Marcell napja van.

Ötven százalék esélyünk van arra, hogy szív- és érrendszeri betegségben haljunk meg

szivritmuszavarVannak olyan betegségek, amelyek időben felfedezve gyógyíthatók, sőt, megfelelő életvitellel el is kerülhetők. A szív- és érrendszeri megbetegedések jó része ide sorolható, mégis ez a betegségcsoport jelenti a legnagyobb fenyegetést a magyar emberek életére.

   Az Európai Unió országaiban az elhalálozások nagy részének hátterében a keringési rendszer betegségei állnak, kivéve Dániát, Írországot, Franciaországot és Hollandiát, ahol a daganatos betegségek szedik a legtöbb áldozatot. Magyarországon csaknem minden második elhalálozás hátterében valamilyen keringési rendszert érintő probléma áll – olvasható a Pénzcentrum.hu cikkében.

   Magyarországon a vezető halálokok közül a keringési rendszer betegségei jelentik a legnagyobb fenyegetést. Minden második elhunyt szenved ilyen típusú betegségben (49,8%). Ezzel Európában a 7. helyen állunk. Még rosszabb a helyzet Szerbiában (51,9%), Romániában (58%), Bulgáriában (66,4%), valamivel jobb Szlovákiában (45,3%), Csehországban (44,5%) és Horvátországban (43,9%).
   Az Eurostat legfrissebb, 2017-es átfogó adatai szerint Az EU-ban a leginkább Bulgáriában okoz gondokat a keringési rendszer megbetegedése, míg legkevésbé Dániában. A rák leggyakrabban Szlovéniában fordul elő a megbetegedések közt (31,6%), viszont Bulgáriát érinti legkevésbé rosszul (16,1%).
   A magyarországi helyzetről 2018-as adatok is rendelkezésre állnak, a Központi Statisztikai Hivatal információi szerint a 131 045 elhunyt halálának 32 586 esetben rosszindulatú daganat (24,9%), 26 269 esetben ischémiás szívbetegség (20%) állt a háttérben. Fontos, hogy ez utóbbi csak az egyéb keringési betegségeken belül képez egy nagy részt, arról viszont nincs adat, hogy mennyi lehet az összes keringési betegség következtében történt halálozás. Az viszont ebből látszik, hogy a rák hatalmas problémát jelent.
   1990-től 2015-ig körülbelül a harmadával, hatmillióról kilencmillióra nőtt a rákos megbetegedésekben elhunytak száma a világon – mondta korábban Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke. Első számú közellenségnek a tüdőrákot nevezte, megjegyezve, kialakulásának hátterében főként a dohányzás áll, vagyis egy olyan tényező, ami az adott emberen múlik. A veleszületett tényezők miatt kialakuló rák aránya kevesebb mint 10 százalék, míg a daganatos megbetegedések mintegy 40 százaléka megelőzhető lenne.
   Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak, kiugróan magas a betegek és az ilyen megbetegedésben elhunytak száma is az EU más országaihoz képest. Havonta akár 4000 is lehet azoknak a pácienseknek a száma, akik szív- és érrendszeri megbetegedés következtében hunynak el. Magasvérnyomás-betegségben pedig a lakosság 30-35 százaléka szenvedhet, amely szintén magas érték Európa más országaival összevetve.
   A dohányzás következtében ereink, szívünk károsodása is markáns, mivel a lappangó érelmeszesedés mentén a szív koszorús ereiben, az agyat ellátó erekben és a végtagi artériákban is támad szűkület. De a füstölés beleszól a vérkeringésbe azáltal, hogy trombózishajlamot okoz és a kis erekben a vérsűrűséget növeli. Ezért a lassan kialakuló koszorúér-elzáródás és a hirtelen fellépő és közvetlenül életet veszélyeztető szívinfarktus kialakulásáért is felelős- áll a Pénzcentrum.hu összefoglalójában.