Oldalletöltések száma: 10685751
2020. augusztus 14. péntek 10:17,
Marcell napja van.

A sok csoki hizlal, a kevés védi a szívünket

csokievo globalnews caAki rendszeresen fogyaszt csokoládét, mindezt leginkább azért teszi, mert szereti ennek az édességnek az ízét. Sokaknak jelent ez a napi gondokból pár perces kikapcsolódást, örömöt és bár vannak veszélyei, hiszen a túlzott csokifogyasztástól többek között erősen hízni is lehet, a csokoládénak jótékony hatása van az emberi szervezetre.

   Heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent új tanulmány szerint – tudatta az Euronews.com.

   A tanulmány egyik szerzője, Chayakrit Krittanawong, a texasi Baylor Orvostudományi Egyetem kutatója a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportálnak nyilatkozva elmondta, a tanulmányuk azt jelzi, hogy a csokoládé segít a szív erei egészségének megtartásában. Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára.
   A kutatók az elmúlt öt évtized tanulmányait elemezték, amelyek a csokoládéfogyasztás a szívkoszorúerek betegségei közötti kapcsolatot vizsgálták. Elemzésükbe hat tanulmányt vontak be, amelyekben 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálta. Kilenc évet átfogó követéses vizsgálat szerint a résztvevők közül 14 043-nál mutattak ki szívkoszorúér betegséget és 4667-nak volt szívrohama.
   Ahogy a kutató mondta, a csokoládé ígéretesnek tűnik a szív-koszorúér betegség megelőzésében, de további kutatások szükségek annak kimutatására, hogy mekkora mennyiségű és milyen fajta csokoládét javasolhatunk e célból. Nem vizsgálták ugyanakkor azt, hogy milyen típusú csokoládé az, amely hasznosabb a szívnek, vagy mekkora mennyiségű az ideális fogyasztás.
   Krittanawong azonban óvott a túlzott csokoládéfogyasztástól. Véleménye szerint a mérsékelt mennyiségről tűnik úgy, hogy védi a szívkoszorúereket, valószínűleg a nagy mennyiségű nem. A csokoládékban lévő kalóriák, a cukor, a tej és a zsír mennyiségét figyelembe kell venni, különösen a cukorbetegek és a túlsúlyosak esetében.
   A csokoládét hetente egy alkalomnál többször fogyasztók esetében 8 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér betegség kockázata, szemben azokkal, akik hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek csokoládét. A csokoládé a szív számára egészséges tápanyagokat tartalmaz, köztük flavonoidokat, polifenolokat, az izmokat relaxáló metilxantinokat, a hasznos telített zsírsavat, a sztearinsavat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és növelik a jó koleszterin - HDL – szintjét – olvasható az Euronews.com interjújában.