Oldalletöltések száma: 10685769
2020. augusztus 14. péntek 11:00,
Marcell napja van.

A házasság segíti a legsúlyosabb bőrrák túlélését

hazaspar kutyaval dreamstime comA melamoma az egyik legveszélyesebb bőrbetegség, a ráknak egy igen nehezen kezelhető fajtája. Szűrővizsgálatokkal, kellő óvatossággal megelőzhető, korai szakaszában felfedezve jó eséllyel gyógyítható. Arról viszont eddig még keveset hallhattunk, hogy a házasság is ellenszere lehet a bőrrák e fajtájának.

   Egy friss tanulmány szerint az egyedülálló felnőtteknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak előrehaladott melanomát és esetükben rövidebb a teljes túlélési idő, mint a házas felnőttek esetében – írta a Medscape.com.

   A 68 éves és ennél fiatalabb egyedülálló emberek, különösképp a férfiak esetében volt a legnagyobb a kockázatnövekedés a házas felnőttekhez képest és ezen csoportok számára lehetnek hasznosak a további szűrővizsgálatok, – vonták le a következtetést a szerzők.
   Dr. Saleh Rachidi, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának bőrgyógyász rezidens orvosa, a tanulmány vezető szerzője és kutatótársai úgy tapasztalták, hogy még az olyan jól látható helyeken is, mint az arc, az egyedülálló betegek előrehaladottabb stádiumú betegséggel jelentkeztek. Hozzátette, lényeges, hogy a házasok esetében nem csak korábban észlelték a melanomát, de a betegség ugyanolyan stádiumában levő betegek túlélési ideje is hosszabb volt
   Annak érdekében, hogy feltárják a családi állapot jelentőségét a melanoma kimeneteleinek tekintetében, a kutatók a program során egy nagyjából egy korosztályba tartozó 73 558 beteg vizsgálatából azok adatait vették górcső alá, akiknél igazolt melanomát állapítottak meg, és akik esetében ismert volt a családi állapot és a melanoma állapota. Megvizsgálták továbbá a Johns Hopkins Egyetem Onkológiai Központjában kezelt 2 992 beteg adatát is.
   A hasonló korú házas embereivel összevetve az egyedülállók esetében nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak III-as vagy IV-es stádiumú melanomát a test bármely részén csakúgy, mint az elváltak esetében és az özvegyek esetében. Hasonlóképpen, a Hopkins adatállományban szereplő házas emberekkel összehasonlítva, az egyedülállók esetében nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak III-as vagy IV-es stádiumú melanomát csakúgy, mint az elváltak és az özvegyek esetében. A vizsgálat során megállapították, hogy a halálozási arány is magasabb volt az egyedülállók esetében a melanoma minden stádiumát illetően, ideértve a kevésbé előrehaladottabb eseteket is.
   Az eredmények azt sugallják, hogy a házasságban egymás támogatása és nem csupán a daganatok láthatósága az, aminek hatására korábban kerülhet sor a diagnosztizálásra és javulhatnak a túlélési esélyek – mondta Dr. Jared Maas, a birminghami Alabama Egyetem rezidens onkológusa, aki nem vett részt a vizsgálatban. A házasság tehát előnyösnek bizonyult a test bármely részéről eredő melanoma esetén, még az arcot illetően is, amelyet pedig a beteg saját maga is jól lát.
   Dr. Aizer, aki nem vett részt a vizsgálatban úgy véli, hogy mindez talán annak tudható be, hogy a házastársak a megfelelő ellátás igénybevételére fokozottabban ösztönzik társukat, ideértve azt, hogy tünetek esetén orvoshoz forduljanak, illetve azt, hogy szűrővizsgálatokon, például emlőrák esetében mammográfián, prosztatadaganat esetében PSA vizsgálaton, illetve emésztőrendszeri daganat esetén vastagbéltükrözéses vizsgálaton vegyenek részt – derül ki a kutatás eredményét ismertető Medscape.com cikkből.