Oldalletöltések száma: 10678305
2020. július 14. kedd 17:59,
Örs és Stella napja van.

Aki tíz évvel tovább akar élni, teniszezzen

teniszezo oreg tennisworldusa orgArról a nyilvánvaló tényről, hogy a rendszeres sportolás sokat segít az egészség megőrzésében, már sokszor írtunk e hasábokon, de arról eddig nem tudtuk beszámolni, hogy egy-egy sporttevékenység művelésével mennyi időt tehetünk hozzá életünk éveihez. Mint kiderült, ha jól választunk, nagyon is sokat.

   Egy felmérésből kiderült, hogy bizonyos sportágak mennyivel hosszabbíthatják meg az életünket. A Mayo Clinic Proceedings magazinban publikált Copenhagen City Heart tanulmány 8500 felnőttet vizsgált az alapján, milyen sportot űznek – derül ki a Mayoclinicproceedings.org oldalon megjelent tanulmányból.

   Az esettanulmány szerint például a csapatsportok kiemelkedően magas arányban járulnak hozzá a hosszú, egészséges élethez. A kutatók ide sorolják a teniszt, ami a felmérések szerint a vizsgált emberek életkorát nem kevesebb, mint 9,7 évvel növelte meg az átlaghoz képest. A kutatók úgy találták, hogy a várható élettartam-növekedés a legmagasabb tenisz mellett a tollaslabdában 6,2 év, a labdarúgásban 4,7 év. De sokat tehet amáért a rendszeresen kerékpározó is, hiszen 3,7 évet tehet hozzá az életéhez, az úszó 3,4 évvel, a kocogó 3,2 évvel élhet tovább. Élethossznövelő a gimnasztika is, ez 3,1 plusz évet jelent, míg az egészségügyi klub tevékenységei (?) 1,5 további életévet ér.
   A különböző sportágak tehát jelentős eltéréseket mutatnak a várható élettartammal kapcsolatban. A kutatók következtetéséből kiderül, hogy mivel ez egy megfigyelő tanulmány, továbbra is bizonytalan, hogy mi okozza ezeket az években mérhető eltéréseket. Érdekes, hogy a szabadidős sportok, amelyek magukban hordozzák a szociális kapcsolatokat, a magasabb várható életkorhoz kapcsolódnak, ugyanakkor az okok felderítése további vizsgálatokat indokolnak – olvasható a Mayoclinicproceedings.org oldalon megjelent tanulmányban.