Oldalletöltések száma: 10678266
2020. július 14. kedd 17:13,
Örs és Stella napja van.

Lecsillapodik a kötekedő utas is, ha testkamerát lát a jegykezelőn

testkamera mav napi huA bliccelők, részegek, kötekedők gyakori célpontjai a vonatokon a jegykezelők, akiket emiatt számtalan támadás ér. Sokan egyszerűen belekalkulálják ezt munkakörükbe, mások ezeket csak nagy nehezen heverik ki. A támadások ellen védhetnek a testkamerák, de legalábbis segíthetik a tettesek gyors lefülelését.

   Egyre több jegyvizsgáló használja önkéntes alapon a testkamerákat a bántalmazások, támadások megelőzése, valamint a bekövetkezett események hatásainak csökkentése érdekében – írta az Iho.hu.

   A MÁV-Start várhatóan 2020 első felétől folytatja a testkamerák beszerzését. A testkamerák bevezetése óta egyre több jegyvizsgáló használta az eszközt, továbbra is önkéntes alapon. Tapasztalataik nagyon pozitívak, a Mobil Kamerás Rögzítő rendszer elindítása óta az érintett vonatokon nem történt atrocitás a szolgálatot teljesítő vasutasokkal szemben.
   A vagyonvédelmi rendszerekre alapvetően érvényes, hogy már azok látható alkalmazása is visszatartó hatású. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mobilkamerák használata láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetődző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíj jogosságát.
   Jegyvizsgálót 2018-ban százhuszonhárom esetben, 2019-ben hetven esetben ért inzultus, amelyből ütés, lökés, karmolás, rúgás formájában negyvennyolc tettlegességig fajult, két eset ebből pedig nyolc napon túli sérüléssel járt – olvasható az Iho.hu szakportálon.