Oldalletöltések száma: 10653773
2020. április 5. vasárnap 22:19,
Vince napja van.

Jobb betartani a szabályokat, civil autókból ellenőriznek bennünket a rendőrök

rendor civil autoban acnews huAz emberek általában nem nagyon kedvelik a rejtett sebességmérő eszközt, a fa mögé elbújva, vagy a jelöletlen, vagyis civilnek tűnő autóból figyelő, mérő rendőröket. Pedig az észrevehetetlenség sok esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha ezzel szabálysértések, vagy éppen bűncselekmények akadályozhatók meg.

   Az egész országra kiterjeszti a decemberben Budapesten elindított civil autós ellenőrzési rendszert a rendőrség – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) balesetmegelőzési osztályának vezetője.

   Berzai Zsolt alezredes az új ellenőrzési mód kiterjesztését azzal magyarázta, hogy a gépjárműsofőrök kerülik a kihágásokat, ha rendőrautót látnak, így civil autókban ülve jobban kiszűrhetők a szabálytalankodók. a szakember emlékeztetett arra, hogy csak a decemberi civil autós ellenőrzések során 240 esetben intézkedtek a rendőrök a fővárosban.
   A gyakori problémák között említette, hogy az autósok szabálytalanul veszik igénybe a buszsávot, áthajtanak a piros jelzésen, megszegik a kötelező haladási irányt, és ha az autópályán a forgalom feltorlódik, előszeretettel közlekednek a leállósávban.
   Az alezredes szerint nem az a probléma Magyarországon, hogy az autósok nem ismerik a közlekedési szabályokat, hanem a közlekedési morál, a közlekedés többi résztvevőjének tiszteletben tartása, egyenrangúként való elfogadása a gond, legyen az kerékpáros vagy gyalogos. Ezen mindenképpen változtatni kellene, mert ahol nincs közlekedési kultúra, ott közlekedési biztonságról sem lehet beszélni – írta az MTI.