Életével játszik, aki rámerészkedik a Velencei-tó jegére

jeg gyenge figyelmeztetes police huÚgy tűnik, mégiscsak bekövetkezett, amiről már sokan lemondtak, vagyis végre (vagy sajnos, ki hogyan szeretné) megjött a tél. S ha nem is annyira kemény, mint voltak a telek régebben, a Velencei-tó vize befagyott. Sokan már készülnek is egy jó kis korizásra, de egyelőre ne tegyék.

   A Gárdonyi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy senki ne lépjen a tó jegére. A vízfelület tetejét csak egy vékony jéghártya borítja, amely rajta tartózkodásra, illetve biztonságos sportolásra nem alkalmas – hívta fel a figyelmet a Police.hu.

   A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert. A tó vizének jegén tartózkodni abban az esetben szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.
   A rendőrök azt kérik, hogy a balesetek elkerülése mindenki tartsa be a jégen tartózkodás szabályait – írta a Police.hu.
S, hogy melyek ezek a szabályok? Ha már biztonságosra hízott a jég, akkor is tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén, továbbá folyóvizeken.
Azok, akik a jégen léket vágnak, jégkitermelést folytatnak, kötelesek a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon, egy méter magasságban elhelyezett, legalább 10-10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal megjelölni, körülhatárolni!
   Ajánlatos azokon a területeken, ahol felnőttek vagy gyermekek tömeges megjelenése várható, például szabad strandok jegén, átkelési helyeknél, a jégből való mentéshez felúszó, nagyfelületű tárgyakat, falétrát, pallót és megfelelő erősségű és karbantartott kötélzetet készenlétben tartani.
   Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani miután megszabadítottuk a jeges ruházatától. Az ilyen személyt minden esetben, orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.