Oldalletöltések száma: 10678275
2020. július 14. kedd 17:33,
Örs és Stella napja van.

Állatok millióit ölik mindenféle cél és haszon nélkül

allatkiserlet scitecheuropa euVilágszerte mind többen tiltakoznak az állatkísérletek ellen, amellyel egyet is lehet érteni, a kérdés csak az, hogy a számtalan gyógyszer, kozmetikum kipróbálása hogyan történjen. Az biztos, hogy amíg nem lehet állatkísérletek nélkül megtudni egy szer hatását, addig is jóval megfontoltabban kellene bánni a kísérletre szánt állatok millióinak életével.

   Az Európai Unió tagországaiban 10,7 millió állatot használtak fel állatkísérletekben 2017-ben. További 12,6 millió állatot öltek meg tudományos célból anélkül, hogy végül felhasználták volna őket állatkísérletekben – derült ki egy uniós jelentésből, amelyet az MTI híre nyomán az Azüzlet.hu ismertetett.

   Az engedélyezett állatkísérletek számát tekintve az Európai Unióban Nagy-Britanniában használták a legtöbb, 2,51 millió állatot kísérletek során. A második helyen Németország áll 2,03 millió, Franciaország a harmadik helyen 1,87 millió állattal. Az Európai Bizottság honlapján megtalálható jelentés szerint Magyarországon mintegy 140 ezer állatot használtak fel állatkísérletekben 2017-ben.
   Az EU-ban 2017-ben több mint 90 százalékban egereket, halakat, patkányokat és madarakat használtak kísérleti állatként, míg a nyilvánosság részéről nagyobb figyelmet kapó fajok – kutyák, macskák és nem emberszabású majmok – kevesebb mint 0,3 százalékot tettek ki. Emberszabású majmokat az EU-ban nem használnak tudományos célokra. Legnagyobb arányban egereket alkalmaznak a kutatások során: a kísérletekhez felhasznált összes állat 61 százalékát egerek teszik ki.
   A jelentés közzétételével az Európai Bizottság az állatkísérletek területén is javítani akarja az átláthatóságot – írta az Azüzlet.hu.