Oldalletöltések száma: 10672220
2020. július 6. hétfő 05:12,
Csaba napja van.

Nem üléseznek a képviselő-testületek, a polgármesterek egyedül irányítanak

gardony hivatal gardony huVeszélyhelyzet van az országban a koronavírus-járvány miatt és ez jószerével minden eddig megszokott normális üzemmódunkat felborította. Nincs ez másként az önkormányzatok működésével sem.

   A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. tv. 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja – olvasható Gárdony város hivatalos Facebook oldalán.

   A Magyar Köztársaság Kormánya 40/2020. (III. 11.) számú rendeletével Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ennek értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt kizárólag a polgármester gyakorolja a képviselő-testület hatáskörét, a képviselő-testület ülésének összehívása nem lehetséges. A polgármester a képviselő-testület hatáskörének gyakorlása keretében meghozott döntéseit az az önkormányzat honlapján hozzák nyilvánosságra.
   A fenti rendelkezés természetesen valamennyi önkormányzat működésére igaz.