Oldalletöltések száma: 10672199
2020. július 6. hétfő 04:16,
Csaba napja van.

A tavasz biztos jele, megindult a viharjelzés a hazai nagy tavakon

velenceitavi viharjelzo peca huAzt nem tudjuk, hogy mikor ér véget a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás, kinyitnak-e ezen a nyáron a strandok, szórakozóhelyek, lehet-e fürödni majd a Velencei-tóban, vagy a többi magyarországi fürdőhelyen, csak reménykedni tudunk, hogy igen, de legalább a viharjelzés időben elindult.

   Április elsején elindult és október végéig üzemel a viharjelzőrendszer a Velencei-tavon, a Balatonon, a Fertő- és a Tisza-tavon – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden az MTI-t.

   A jelzőpontok villogó fénnyel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A jelzéseket a szélerősödés előtt fél-másfél órával adják ki. Elsőfokú viharjelzés esetén (40-60 kilométer/óra erősségű szélnél) percenként 45 sárga felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni, míg másodfokú jelzéskor (60 kilométer/órát meghaladó erősségű szélnél) a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.
   A viharjelzéseket a Velencei-tavon három stabil fényjelző viharjelző és egy mobil lámpaegység ad jelzéseket, ha vihar közeleg. A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban mért időjárási adatok alapján, a rendszert a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület működteti.
   Az OMSZ és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közös közleményében hívta fel a figyelmet, hogy a Balatonnal és a Velencei-tóval kapcsolatos időjárási információk folyamatosan frissülve, szabadon hozzáférhetők a www.met.hu, a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.rsoe.hu oldalon. Rajtuk kívül a Tavihar és a Meteora nevű mobiltelefonos applikáció is segíti a tájékozódást – áll a közleményben.