Oldalletöltések száma: 10672217
2020. július 6. hétfő 05:07,
Csaba napja van.

Ha tetszik, ha nem, tízből nyolc magyar kedveli a liberális demokráciát

valasztasBár Magyarország elvileg demokrácia, hiszen van szólásszabadság és szabad választások is vannak, hazánk egyszemélyi vezetője a társadalmi formánkat illiberális demokráciaként jellemezte. A liberális demokrácia jellemzője a fékek és egyensúlyok rendszere és a hatalmi ágak szétválasztása. Az illiberális demokráciáknak ezek nem jellemzőik.

   Tíz kelet-európai országból négyben az emberek kevesebb mint fele támogatja a liberális demokráciát mint politikai rendszert: ez a négy állam Bulgária, Lettország, Litvánia és Szlovákia - derül ki a Globsec nemzetközi think tank (magyarul: agytröszt) felméréséből – olvasható az Euronews.com hírében.

   A Politico.eu-n megjelent kutatás még egy érdekes eredményt hozott: a magyarok nagy többsége, 81 százaléka ennek az államberendezkedésnek a híve, holott a jelenlegi kormány éppen az ellenkezőjét, bevallottan illiberális államot épít, és ebben csak az osztrákok előznek meg bennünket.
   A jelentés készítői hangsúlyozzák: a liberális demokrácia támogatottságát nem feltétlenül befolyásolja az, hogy a szóban forgó államban jelenleg milyen a demokrácia minősége. Erre is jó példa Magyarország, de Lengyelország is írják.
   A felmérés készítői azt is megkérdezték a kutatásban résztvevőktől, hogy szerintük a nyugati befolyás veszélybe sodorhatja-e nemzeti értékrendszerüket, identitásukat. Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon meglehetősen kevesen, a válaszadók egynegyede felelt erre igennel, Szlovákiában viszont 50 százalékuk. A bevándorlókat a magyarok 52, a szlovákoknak és a cseheknek viszont 72 százaléka tartja lehetséges veszélyes tényezőnek - olvasható az Euronews.com hírében.