Oldalletöltések száma: 10685737
2020. augusztus 14. péntek 09:45,
Marcell napja van.

Az eRecept könnyített kiváltása megmarad, de a felírásával jó nagyot lépünk hátra

haziorvosi varo zsufolt dehir huKevés dologról mondhatjuk el, hogy a koronavírus-járvány miatt vált jobbá és tette könnyebbé az életünket, az eRreceptek könnyített kiváltása viszont mindenképpen ilyen. Korábban az orvosok is kifejezték kivánságukat, miszerint jó lenne, ha járvány után is maradna a jelenlegi rendszer.

   Sikerrel, hiszen megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás. A járványügyi veszélyhelyzetben és annak elmúltával is sikeresnek bizonyult az elektronikus egészségügyi rendszer – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

   A vényfelíráson kívül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) további előnyeként lehetővé vált a leletek, beutalók pontos és gyors elektronikus továbbítása is, így a pácienseknek már nem kell elmenniük a rendelőkbe értük.
   A közleményben még olvasható, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével részben módosultak az eRecept alkalmazásával kapcsolatos szabályok. Megmarad az egyszerűsített receptkiváltás, a TAJ-szám megadásával tehát továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket, de szeptember 17. után az orvosok nem írhatnak majd fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek – emelték ki.
   Arról is tájékoztattak, hogy a július elseje előtt kiállított eReceptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek maradnak. Az igazolást csak a beteg külön kérésére kell kiállítani, 14 év alattiak gyógyszerének rendelése esetén viszont minden esetben szükséges az igazolás. Ezeket idővel felválthatják azon felírási igazolások, amelyeket már nem kötelező NEAK-formavényre nyomtatni, hanem egyszerű fehér, A4-es papíron is elfogadhatók lesznek. A patika a gyógyszer kiadása után már nem tarthatja meg a felírási igazolást, azt a gyógyszert kiváltó személynek vissza kell adni, hitelt érdemlő megjelöléssel arról, hogy a gyógyszerkiadás megtörtént – írták a közleményben.
   A Vé megjegyzése: súlyos hibának tartjuk, hogy azok a betegek, akik hosszú ideje szednek bizonyos gyógyszereket és csak a következő akár háromhavi adag felírását kellene kérniük orvosuktól, és tehették ezt mindeddig telefonon, szeptember 17-étől majd hosszú ideig ülhetnek, vagy ácsoroghatnak sorukra várva az amúgy is általában zsúfolt, szűkös háziorvosi várókban, kitéve magukat mindenféle fertőzésnek. E rendelkezést talán nem ártana időben felülbírálni.