Drasztikus jegyáremelés várható

Életbe léptek a 2010. évi menetrendek, és egy évig lesznek érvényesek.

   A MÁV-START Zrt. szerint az új vasúti menetrend egyes szakaszokon jobb kínálatot ad az eddiginél.Új szolgáltatásként bevezetik az InterRégió vonatokat, amelyek összeköttetést biztosítanak az InterCity vonatokhoz.
 
      A Balaton déli partján 2 óránként járó vonatokkal, úgynevezett ütemes menetrendet vezetnek be egész évre, ezt az üdülőszezonban további gyorsjáratok egészítik ki.
   Megerősítik a budapesti elővárosi vasúti forgalmat, például munkanapokon egész évben félóránként közlekednek az elővárosi vonatok például Budapest és Martonvásár között.
   A Volán-társaságok a 2010. évi menetrendjében az eddigi buszjáratokat közlekedtetik, kiegészítve a vasúti mellékvonalakon átvett szolgáltatás elvégzéséhez szükséges járatokkal.
   A közlekedési minisztérium korábban azt közölte, hogy a MÁV-START és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkedhetnek 2010. február elsejétől. A vasúti és autóbuszos szolgáltatók díjainak változásáról január közepére várható döntés. 
   A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésétől függően legkésőbb 2010. február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust, a regisztrációs jegyet az ingyenes kedvezménnyel utazók számára.