Oldalletöltések száma: 10637434
2020. február 26. szerda 04:18,
Edina napja van.

Új trükköt kell keresniük az unokázós csalóknak

csalok1A családját féltő idős emberre simán rájön a frász, ha valaki azzal hívja, hogy az unokája bajba jutott és gyorssegítségként azonnal kellene neki néhány tíz-, vagy százezer forint. A készséges segítők még a pénzért is házhoz mennek, csakhogy hamarabb rendeződjön az unoka ügye.

   Visszaszorulóban vannak az úgynevezett unokázós csalások, mégpedig elsősorban a média figyelemfelhívásának köszönhetően – mondta el a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója hétfőn az állami hírtévében.
   Garamvölgyi László hozzátette, ez annak is köszönhető, hogy az áldozatok egyre többször jelentik a csalási kísérleteket is, növelve a nyomozások hatékonyságát.
   A bűnözők, akiknek kiszemeltjei idős emberek, rendszerint hajnalban hívják fel áldozataikat többnyire vezetékes telefonon, hogy unokájuk bajba került és nagy összegű kézpénzre van szüksége, amiért elmennek.
   A szakember szerint a médiafigyelem hiányában korábban nem jelentették a csalási kísérleteket az áldozatok, ami az utóbbi időben megváltozott és ez segíti a bűncselekményforma visszaszorulását.
   Ide tartozó jó hír az is, hogy a napokban vádat emeltek öt unokázó csaló ellen, aki 2014 májusában, majd 2015 május-júniusában Budapesten idős sértettektől csalt ki esetenként több millió forintot vagy ékszereket. Mindezt Fürcht Pál, a Fővárosi Főügyészség megbízott főügyész-helyettese közölte pénteken az MTI-vel.