Oldalletöltések száma: 10821143
2021. április 15. csütörtök 14:02,
Anasztázia és Tas napja van.

Nem járnak a betegek

Szükségem volt egy röntgenvizsgálatra, amelyet az illetékes szakrendelőben március 11-én pillanatok alatt el is végeztek. Meghatódtam, hiszen aznap délelőtt hívtam fel a rendelőt, hogy időpontot kérjek, mire ajánlották, menjek azonnal. Igaz, akkor már érezhetően tartottak az emberek az orvosi rendelőkben elkapható koronavírustól. Miután a leletre és a képre is szükségem volt, a megadott időpontban, öt nappal később meg is jelentem a szakrendelőben. Ott szembesültem a valósággal, az írott leletet ugyan kiadták a recepción, de közölték, érdeklődjek telefonon, hogy mikor lesz újból bent röntgenorvos, vagy asszisztens, aki át tudja másolni a röntgenképet DVD-re.
   A vizsgálat óta már másfél hónap is eltelt, de a szakrendelések nem indultak újra. Az én problémám kismiska sok más embertársam bajához képest, aki egyelőre még nem szorul kórházi ápolásra, de valamilyen szakorvosi kivizsgálásra mindenképpen. Lehet szív- és érrendszeri megbetegedése, tüdőproblémája, ízületi, emésztőrendszeri baja és még ezer másfaja kórja, amelyen a háziorvos már nem tud segíteni, amíg nem végeznek el olyan vizsgálatokat, amelyeket csak a szakorvosi rendelőintézetekben lehet.
   Maximálisan érthető, hogy ma az egészségügy elsődleges feladata a koronavírus-járvány betegeinek kezelése, a lehetséges áldozatainak életben tartása, megmentése. Az is biztos, hogy a járványt okozó vírus örömmel és vígan terjedne a kisebb-nagyobb várókban összezsúfolódott, amúgy is betegségekkel küzdő – többnyire idősebb – emberek között. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy vajon hány vizsgálatra, kezelésre szoruló ember eshet áldozatul a megfelelő kivizsgálás elmaradása miatt a szükséges gyógymód nélkül maradásnak.
   Ma csak sürgős esetben fordulhat az ember más orvoshoz is a háziorvosán kívül, aki az utasításoknak megfelelően először is telefonon faggatja ki betegét és sokszor távgyógyítással igyekszik segíteni rajta. Bejuthat az ember a közeli kórház sürgősségi osztályára is, különösen, ha mentő viszi, ahol ha kivárta a maga sokórányi sorát, bizonyára tisztességesen el is látják, de egyébként semmiféle előre megbeszélt vizsgálatot, tervezett műtétet sem végeznek el.
   Jelenleg nem folytatható például a félbehagyott fogkezelés, nincsenek a járó betegek részére képalkotó, vagyis CT, MR,  ultrahang- és röntgen, gyomor és vastagbélbajokat feltáró tükrözéses, vagy éppen kardiológiai vizsgálatok. És még csak sejtetés szintjén sem tudjuk, meddig. Mindez emberéletek százait, akár ezreit is követelheti, amelyet nyugodtan hozzá lehet majd adni a járvány okozta halálesetek számához.
   Ahogy az egyik szakember a minap fogalmazott: a veszélyhelyzet feloldásakor egyszerűen rá fog zúdulni a betegek tömege a szakrendelőkre, kórházakra.
   Már, ha addig életben maradnak.