Oldalletöltések száma: 10821047
2021. április 15. csütörtök 12:02,
Anasztázia és Tas napja van.

Vágod?

Nem vagyok egy nagy filmnéző, nagyon megválogatom, hogy mire áldozom az időmet, meg aztán türelmem sincs minden nap egész estés filmeket nézni. Jobban kedvelem a világunk érdekességeiről, technikai, természeti értékeiről szóló dokumentumfilmeket. Tudom, másnak meg más tetszik, szerencsére nem vagyunk egyformák.
   A koronavírus-járvány okozta bezártság némiképp e szokásomon is változtatott és miután a járvány miatti elrendelt kijárási korlátozások idején az ember olyan tevékenységekbe is belefog, amelyekre a hagyományos hétköznapokon nemigen vetemedne, párommal mi is elkezdtünk nézni két hazai sorozatot is a legnagyobb kereskedelmi televízió műsorából. Őszinte leszek, ha nincs járvány és kijárási korlátozás, aligha kezdek ezekbe és ha mégis, az első epizódok után, sőt már közben is mindkettőt abbahagyom. De a rendkívüli idők rendkívüli tetteket hoznak ki az emberből.
   Mindkét napjainkban játszódó széria sajátossága, hogy igyekszik nyelvezetében nagyon menő lenni. Például mindkét sorozatban a párbeszédek rendre úgy végződnek, hogy az egyik fél rákérdez a másikra: vágod?
   Egy-egy epizódban általában három-négy vágod után kezd rám törni az ideges láb szindróma és érzem kényszerét annak, hogy azonnal felálljak a tévé elől és kimenjek a szobából. De még az ajtóig sem érnék, máris ott az újabb vágod, amely ómagyarul annyit tesz, hogy érted, vagy felfogtad?
   Tudjuk, hogy bár nyelvében él a nemzet, a beszélt nyelv olyan, mint egy élőlény, folyamatosan változik, gyarapodik, átalakul, vagyis fejlődik. Nemrégiben olvastam jó néhány történetet Krúdy Gyulának az 1900-as évek elején írott Szindbád című könyvéből és meglehetősen gyakran találkoztam általam egyáltalán nem ismert szavakkal, ahogy a Magyar Próza Klasszikusai sorozat más köteteiben is olvashattam mára már elfeledett kifejezéseket, amelyeket ha érteni akartam, lexikonokhoz kellett fordulnom. Ahhoz, hogy egy-egy szó felkapott legyen, közszájon forogjon, majd viharos gyorsasággal kopjon ki a nyelvből, nem kellenek még évtizedek sem.
   Valószínűleg már csak kevesen emlékeznek a baró, télakol, bélás, cserpák, dorgó, rékli, hesszel, vagy topa szavakra. De kikopni látszik a közelmúlt sértő „közöd?” kérdése is, ahogy a köznyelv sok más kifejezésének helyét is újabbak veszik át.
   Idáig nincs is ezzel baj, azzal viszont igen, hogy a nagy nézettségű műsorok készítőinek komoly felelőssége van abban, milyen mondatokat, szavakat adnak szereplőik szájába, hiszen ha tetszik, ha nem, egy-egy sorozat, film nem csak szórakoztat, de oktat, nevel, tanít is. Ha nem figyelnek oda, akkor rosszra.
   Vágod?