Oldalletöltések száma: 10794010
2021. március 8. hétfő 13:06,
Zoltán napja van.

Reggelre megtudjuk

Ha az esetleges fosztogatóktól óvják a törvénytisztelő polgárokat, akikre máskor szerényebb fegyverzettel felszerelt rendőrök vigyáznak, akkor talán még elfogadhatónak is tartanám látványukat, de miután Magyarországra nem jellemző a fosztogatás, inkább erőfitogtatásnak, túlkapásnak érzem a katonák kivezénylését. De ha már menniük kell, legalább ne lenne kezükben a géppisztoly, attól ugyanis a vírus aligha hátrál meg, legfeljebb a békés lakosokra hozzák rá a frászt.
   Párom – aki időközben mellém állt és együtt néztük tovább az idegesítően nyugalmas városképet – azt mondta, remélte, hogy gyermekeinknek sohasem kell majd megismerniük a kijárási tilalom fogalmát. Bár ő nem emlékezhet rá, nekem ’56-ban, nyolcévesen már beleégett a tudatomba az oroszok visszajövetelével egyidejűleg elrendelt tiltás félelme, keserű íze.
  Most nincs Európában háború és Kelet-Ukrajnán kívül fegyveres konfliktus, viszont az emberiséget megtámadta egy láthatatlan, de annál kíméletlenebb fegyverzettel rendelkező ellenség, a koronavírus. Ma még nincs ellene gyógyszer, sem a megelőzését segítő vakcina. Marad a távolságtartás, a befelé fordulás, az óvatosság és az igyekezet a túlélésre. S hogy ez a kijárási tilalom más, mint amit elődeink, vagy közülünk az idősebbek már akár nem is egyszer elszenvedni kényszerültek, jól mutatja, hogy a dallal ellentétben nem sötét, csak kihalt a város.
   Sajnos reggelre most is megtudjuk, hogy közülünk hány lesz a „káros”.