Oldalletöltések száma: 10765214
2021. január 24. vasárnap 06:51,
Timót napja van.

Sötét hanyatlás

   Napjainkban – például Németországban – sokfelé elavultnak tartják az atomenergiát, ahogy a fosszilis energiahordozók (például szén, gáz) elégetésével történő áramtermelést is és hatalmas összegeket fordítanak a nap- és szélenergiaparkok létesítésére, a megújuló energia használatára. Állítják, a napfény és a szél, vagy a tenger hullámzása, mindig rendelkezésünkre áll. Még akkor is, amikor kifogyunk majd a szénből, földgázból, kőolajból.
   Aztán a minap azt olvasom, hogy az olyan téli napokon, amiből az elmúlt időszakban sok is volt, amikor nem fúj a szél, nem süt a nap, csak a tompa, nyirkos szürkület az úr és emiatt nem forognak a szélerőművek malmai, visszafogottan termelnek áramot a napelemek, akár tartós áramszünetekre, áramkimaradásokra számíthat az az ország, ahol nincs más módon áramtermelés.
   A szakértők szerint a globális felmelegedés velejárói lehetnek a megszaporodó szélmentes időszakok. Pedig a termelőüzemeknek, kórházaknak, irodáknak sok áram kell, ahogy a kellemetlen időben otthon tartozódóknak is több, mint nyáron. Ahogy a már említett cikkben olvasható volt, egyetemi kutatók elemezték a már fentebb körülírt állapotot, a Dunkelflaute (sötét hanyatlás) jelenséget. E modell szerint, ha 2030-ra és 2040-re is kiszámítják, hogy milyen lesz az áramigény és áramkínálat, akkor kiderül, súlyos gondok várhatók az áramellátás területén.
   Amikor a hozzá nem értők bírálják, vagy egyetértenek egy atomerőmű létesítésével, mindezeket a tényeket aligha ismerik. Ahogy azt az atomerőmű-balesetek során láttuk, vannak veszélyei az atomenergiának, de a tartós áramhiánynak is.
   Attól ugyanis egész társadalmak omolhatnak össze.