Oldalletöltések száma: 10872220
2021. december 3. péntek 01:42,
Ferenc napja van.

Előítéleteink fogságában

Hozzá kell tenni, hogy átlagosan nemzetközi szinten is csökkent némileg a másság iránt mutatott megértés. A felmérés szerint egyébként az izlandiak a legmegértőbbek, mögöttük Kanada és Új-Zéland lakói végeztek még a képzeletbeli dobogón. Azt is érdemes kiemelni, hogy az adatok nem az adott kisebbségek tapasztalatain alapulnak, hanem a válaszadók értékelésén.
   Az okokat nyilván sokan sokféleképpen látják majd, de ha a már öt éve folyamatosan zajló állami migránsellenes kampányokra, a látszólag ideérkezőknek szóló, ám magyarul íródott szövegű, vagyis bennünket befolyásoló óriásplakátokra, társadalmi célú tévés és rádiós reklámokra, egész oldalas újsághirdetésekre, a válaszokat erőteljesen sugalló, behatároló nemzeti konzultációkra, egy most kilencvenéves öregember mint fő gonosz, vagy a demokráciát és emberjogi normákat elváró szövetséges, az Európai Unió ellen indított támadásokra gondolunk, beláthatjuk, hogy ilyen nyomásnak kevés népesség tud ellenállni.
   Nem vitás, hogy vannak emberek, akikkel nehéz együtt élni. Ugyanakkor lehet szomszédunk egy általunk előítélettel fogadott tanult, dolgos emberek alkotta mélyen vallásos zsidó-, egy maga körül rendet tartó, a szomszédok jogait tiszteletben tartó cigány család, bevándorló, vagy meleg pár, esetükben (és esetünkben) az együttélést nem az fogja meghatározni, hogy ki, honnan jött, miben hisz, vagy a zárt ajtók mögött kit szeret.
   Ha elfogadjuk a hatalmi érdekből ránk erőltetett előítéleteket, az bennünket minősít.