Oldalletöltések száma: 10872242
2021. december 3. péntek 02:47,
Ferenc napja van.

Éjfél előtt egy perccel

   Igen ám, de ha a törvényhozók (országgyűlési képviselők) nem akarják, hogy az egyes jogszabályok a jog erdejében járatlan állampolgárok számára is érthetőek, ezáltal betarthatók legyenek, vagy hogy az ügyvédek egyáltalán tudomást szerezzenek róluk, megismerjék azokat, akkor bizony az egyén sérült jogai orvoslásának lehetősége válik kérdésessé, mégpedig oly módon, hogy arra akár egész életek, egzisztenciák is rámehetnek.
   Ma már gyakorlatilag lámpással kell keresni azt a fontosabb jogszabályt, amely évente ne változna. Hogy ezt milyen államigazgatási, gazdasági szükségszerűség vagy a kormányzó párt érdekeltségi köréhez tartozó vállalkozók, vállalkozások üzleti érdeke vezéreli, arról a polgárnak csak sejtése, sötét gyanúja lehet.
   Igen kiváló példa az új polgári perrendtartásról szóló, 2018. január 1-jén hatályba lépett törvény okozta káosz, amelynek nyomán hónapokig alig akadt ügyvéd, aki vállalt volna perindítást. Ennek oka az volt, hogy a bírók a törvényt annak szavai szerint értelmezték és emiatt számos esetben a perek indítása már csírájában kudarcra volt ítélve. Most pedig a szinte még meleg perrendtartási törvény olyan ráncfelvarráson esett át, hogy gyakorlatilag megint egy új törvénnyel kell szembesülniük az ügyvédeknek.
   Tévedés ne essék, a szinte naponta változó törvények miatt nem az ügyvédeket kell sajnálni, hanem az igazát kereső polgárt.
   Magunkat.