Oldalletöltések száma: 10872231
2021. december 3. péntek 02:13,
Ferenc napja van.

Ide nekünk a kínait?

   Általában kerülni szoktam, hogy olyanról írjak, amihez nem értek, de most szakanyagok segítségével kivételt kell tennem. Az oltóanyag-fejlesztés alapjai szerint ugyanis vannak génbázisú oltóanyagok (RNS- és DNS-vakcinák), vektor alapú oltóanyagok, fehérjealegység (subunit) alapú, valamint legyengített élő vagy elölt kórokozót tartalmazó oltóanyagok. Ez utóbbi közé tartozik az a kínai vakcina is, amellyel államunk sok százezer magyar embert akar beoltatni.
   Ez a technológia sem rossz, hiszen sok ilyen alapon kifejlesztett hatékony oltóanyag van ma is forgalomban. A gond a kínaival az, hogy a fejlesztői is csak 59 éves korig javasolják használatát, továbbá, hogy hatékonysága alig 79 kilenc százalékos, vagyis egymillió beoltott ember esetén 210 ezer nem lesz védett, továbbá a korszerűbb technológiájú vakcinákkal szemben az oltási szövődmények kockázata is nagyobb és ez a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti elsősorban a fokozottan veszélyeztetett időseknél.
   Szívesen használok kínai termékeket, mert kevés alkalommal ért csalódás miattuk, meg amúgy sem tudnám kikerülni a vásárlásukat, hiszen igen sok gyártó szerelteti össze, gyártatja portékáját Kínában, de eddigi ismereteim, továbbá a nagy tudású és független szakemberek véleményei nyomán a vakcinájukat, bár hangos oltáspárti vagyok, valószínűleg kihagyom.