Oldalletöltések száma: 10789851
2021. március 1. hétfő 11:00,
Albin napja van.

Nyugbér

Az átlagnyugdíjnál valóságosabb képet ad a medián nyugdíj arról, hogy mekkora időskori állami ellátmányt kap a többség. Ha növekvő sorrendbe állítjuk az összes jogosult nyugdíját, akkor e sor közepén található összeg a medián, ami 2021-ben az emeléssel együtt is az átlagnyugdíjnál majd’ tízezerrel kevesebb, csak 132.780 Ft. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasoknak pontosan a fele kap kevesebbet ennél az alacsony összegnél is.
  Nyilvánvalóan a kormány is érzi ennek tarthatatlanságát és miután az állampárt politikusai is tapasztalják az idősek fokozódó elégedetlenségét és hát ugyebár a szavazataikra minden választásnál szükség van, igyekeznek látványos akciókkal csökkenteni a feszültséget. Ezért volt az elmúlt években nyugdíjprémium, vagy az Erzsébet- és rezsiutalványok osztogatása, amelyek egyáltalán nem pótolták az évenkénti megfelelő mértékű és a nyugdíjba beépülő emeléseket. Most éppenséggel a visszaépülő 13. havi nyugdíj első negyedére várnak az idén is alacsony nyugdíjemelésben részesült emberek.
   Vannak állami statisztikai adatok az átlagos drágulásról, a pénz értékvesztéséről és vele szemben állnak a nyugdíjasok napi tapasztalatai, amelyek nemigen egyeznek. Az élelmiszerek, gyógyszerek, szolgáltatások költségei látványosan emelkednek, messze meghaladva az idősebbek nyugdíjemelésének arányát.
   XVI. Benedek pápa szerint a civilizációk között az idősekre való odafigyelés tesz különbséget. A tisztességes nyugdíj nagyon is ide tartozik.