Oldalletöltések száma: 10821072
2021. április 15. csütörtök 12:37,
Anasztázia és Tas napja van.

Buborékjaink langymelege

   Napjainkban az internetezőnek általában megvannak a kedvenc weboldalai, netes újságjai, közösségi portáljai, amelyeken a szolgáltató algoritmusainak, szűrőinek köszönhetően többnyire olyan tartalmat kap, amelyet szívesen lát, olyan emberek közlései jutnak el hozzá, akiket elfogad, akikkel egyetért. A szűrőbuborék egyfajta intellektuális elkülönítés, mert a felhasználók lényegesen kevesebb olyan tartalmat látnak, amelyek ellentétesek a nézeteikkel.
   A kereskedelemben a micromarketingnek köszönhető, hogy ha valaki rákeres egy termékre, sokáig szinte minden általa felkeresett weboldalon az illető árucikk reklámja tolakodik a szeme elé. Ebből nem csak a kereskedő, de a fogyasztó is profitál, hiszen segítséget kap a részére szükséges portéka megvásárlásához. Sokkal veszélyesebbek az információs hírbuborékok, mert azok az adott netező által elfogadhatónak tartott világképet mutatják valóságnak, miközben az valójában messze zordabb és összetettebb.
   Bárki felteheti a kérdést, miért is baj ez, hiszen ő cseppet sem kíváncsi a másik politikai oldal politikusainak, szimpatizánsainak, gyűlölködőinek, trolljainak agymenéseire, hazudozásaira, álhíreire. Pedig, ha nem hallgatjuk meg egymást, nem vitatkozunk egymással észérvekkel, csak a velünk egyetértőkkel közös buborékban cserélünk eszmét, akkor nem vesszük észre, hogy a világ egészen más, mint amit mi elképzelünk.
   Valójában így leszünk igazán irányíthatóak, kiszolgáltatottak.