Oldalletöltések száma: 10821074
2021. április 15. csütörtök 12:39,
Anasztázia és Tas napja van.

Kisautók alkonya

A legenda szerint egy újságíró egyszer megkérdezte Henry Fordot, az autók tömeggyártásának megálmodóját, gyárost, feltalálót, hogy szerinte melyik a legjobb autó, mire ő csak annyit mondott: „a legjobb autó az új autó”.
   Az új autó vásárlása egy átlagos középosztálybeli családnak hatalmas döntés és beruházás, amelyhez vagy évekig tartó takarékoskodásra, vagy tetemes bankhitelre van szükség. Éppen ezért nagyon sokan csak a kisebb járművek, az olcsóbb kisautók megvásárlását engedhetik meg maguknak. Mostanában sokaknak tűnhet furcsának, hogy a reklámokban az elektromos kisautók mellett többnyire csak felső-vagy középkategóriás csodajárgányokat láthatnak. A gyárak ugyanis egy, az unió által a levegőminőség további romlásának elkerülése érdekében elfogadott szabályozása miatt sorban hagynak fel a kis benzines és dízel autók gyártásával, helyettük az elektromos autóikat kínálják.
   A szabályozás értelmében 2020-tól az EU-ban forgalomba hozandó új személyautók szén-dioxid-kibocsátása nem haladhatja meg a 95 gramm/kilométeres értéket. Ez persze a nem szakértő autóvásárlónak mit sem jelent, de ha úgy nézzük, hogy ez a kibocsátási szint nagyjából 100 kilométerenként 4,1 liter benzin vagy 3,6 liter dízel üzemanyag-fogyasztásnak felel meg, már érthető a mérték. Hogy ezt elérjék a gyárak, olyan fejlesztéseket és technológiai megoldásokat kell(ene) alkalmazniuk, amelyek már nem érik meg nekik.

   Ha akad is olyan gyártó, amelyik felvállalja a büntetést a kisautóinak túlzott káros anyag kibocsátásáért, még akkor sem egyszerű a helyzete, mert ha az általa gyártott összes jármű átlagos CO 2-kibocsátása meghaladja az adott évben kitűzött célt, akkor minden bejegyzett autója után többletkibocsátási díjat – meglehetősen kemény büntetést – kell fizetnie.
   Mindez idáig meglehetősen szakmai, még ha igencsak leegyszerűsítve is írtam meg, hogy miért tűnnek el az új kisautók az utakról, de arról még nem beszéltem, hogy ha mégis lesz olyan gyár, amelyiknek fontos a többséget kitevő kispénzű vásárló, az is egyre drágábban tudja csak árulni a portékáját, mert mind több elektronikát, a vezetést könnyítő, annak biztonságát növelő eszközt kell versenyképessége megtartása érdekében a járműbe építenie, amelyeknek viszont igen borsos az áruk.
   Megoldás lenne, ha a belsőégésű motorok által hajtott járműveket felváltó elektromos kisautók képesek lennének egyetlen feltöltéssel annyit menni, amennyit egy tank fosszilis üzemanyaggal tudnak a most eltűnőfélben lévő gépkocsik, és ha ezek az átlagos pénzű vásárlóknak is megfizethetők lennének. De ez messze nincs így.
   Így hát életben kell tartani a meglévő kisautókat, amíg össze nem gyűlnek a nagyobb kocsihoz kellő pluszmilliók, illetve át kell nyergelni tömegközlekedésre, esetleg elektromos rollerre, vagy a jó öreg kerékpárra.
   Ez utóbbit aztán illik majd tiszta levegőt kipufogva hajtani.