Oldalletöltések száma: 10907649
2022. május 20. péntek 16:58,
Bernát és Felícia napja van.

Mindennapi hiszékenységünk

   Érdekesség, mint minden listánál, hogy kik állnak az élen, jelen esetben mely országok lakosai hiszékenyek kevésbé, mint a többiek. A rangsor elején Finnország, Dánia, Észtország található, míg a listát Albánia, Bosznia-Hercegovina és e téren utolsó Észak-Macedónia zárja.
   Azt nem állíthatjuk, hogy itthon ne lenne elég online újság, ne lennének nyomtatott lapok, rádió- és televíziócsatornák. Nagyon is vannak, mégpedig a piac felvevőképességét, a fizetőképes keresletet messze meghaladó mértékben. De míg korábban csak pár nagy országos politikai napilap volt, meg néhány kisebb példányszámú hasonló célú hetilap, addig ma a boltok újságos állványai roskadoznak a szebbnél szebb kiadványok tömegétől. Viszont a politikai napilapok megfogytak, a maradék eljelentéktelenedett, az egykor a vidéki emberek legfőbb tájékozódását jelentő megyei lapok kormányzati szócsővé silányultak és már nemigen jelentenek valós iránytűt, nem adnak megfelelő tájékoztatást az ott élők számára. Mellettük se szeri, se száma a „tizenkettő egy tucat” zenét és központi híradást sugárzó rádióknak, a zömében kormányzati, vagy a bajokat nagy ívben kerülni akaró tévéknek, amelyek szórakoztatnak, némelyek ismeretet terjesztenek csak éppen a mindennapok híreiről alig tájékoztatnak.
   És persze ott vannak még az álhírek vírusszerű terjedésének legfőbb forrásai, az internetes közösségi portálok, amelyeken a nyilvánosságot kapó információkat elhinni csak erős kritikával szabad. A médiaműveltség megfelelő fejlesztésének megoldását a jelentés egyébként az oktatásban látja.
   Szegény, szegény fiatalok.