Oldalletöltések száma: 10907639
2022. május 20. péntek 16:31,
Bernát és Felícia napja van.

Láthatatlan

Az egyik portálon azt is olvastam, hogy ha ezt a beláthatóan is hatalmas mennyiségű munkát beáraznák, akkor az akár egy-egy állam GDP-jének 30%-a is lehetne.
   Gondolom soraimat olvasva sokaknak jut eszébe, hogy ők bizony nagyon is sok ilyen munkát végeznek nap mint nap. Ez így van még egy parányi háztartásban is, hát még ott, ahol idős nagyszülők és a szülők mellett több gyerek is alkotja a családi közösséget. Nem kell ragoznunk, aki egy ilyen családban él, az tudja, hogy milyen megterhelő a bérért végzett munka utáni láthatatlan munka időszaka. Jó, ha valaki ezért legalább köszönetet kap, de ez ritka, mint a fehér holló, mert a belénk rögzült íratlan törvények, a megszokás miatt, valamint a neveltetésből eredő elvárás okán a család egy-egy tagjára terhelt láthatatlan munka nem von maga után – nem érdemel? – köszönetet.
   Sok olyan dolgozó is van, akit túlmunkára kötelez a munkahelyi vezetője, és ezt igen sok esetben plusz fizetés, juttatás nélkül kell tennie. Ebben az esetben a láthatatlan munka helyett inkább a már említett láthatatlan bért kellene világnappal „ünnepelni”.
   Azt, hogy a világnap alkalmas-e arra, hogy a láthatatlan munka megbecsülésének szükségességére felhívja a figyelmet, aligha hiszem. Mert akik végzik, ha megköszönik nekik, ha nem, úgysem hagyják abba, akik elvárják, megkövetelik, azokat meg nem érdekli a befektetett energia.
   Szerintük ugyanis a láthatatlan munkáért láthatatlan fizetség jár.