Oldalletöltések száma: 10844282
2021. június 19. szombat 10:24,
Gyárfás napja van.

Gyarmat

Ennek ellenére egyszemélyi vezetőnk látványosan vonzódik a hatalmi politikájában az egykori Szovjetuniót sok tekintetben követő Oroszországhoz, a világot – egyelőre gazdasági téren – uralni akaró Kínához és kevésbé a fejlett nyugathoz.
   A pártok egy arányos választási rendszerrel bíró demokratikus országban általában a választási programjukkal próbálják elérni, hogy rájuk voksoljanak a szavazók. Az imént a felhatalmazásról beszéltem, ami a szimpátia és a választási program ismeretében leadott voksok tömegét jelenti és amely minél több, annál hitelesebb a győztes párt. Nos, a regnáló állampárt többnyire annyit közöl, hogy „folytatjuk”, amely tényt az állampárti szavazók igen nagy lelkesedéssel helyeselnek. Azt, hogy mit folytatnak, valamennyien látjuk, tapasztaljuk. De vajon ebben a folytatásra adott felhatalmazásban benne volt a szövetségeseinkkel szembeállás, vagy a keleti diktatúrákkal barátkozás is?
   Az elhíresült, az emberek szembeállítását is szolgáló Békemenetek egyik legismertebb jelmondata volt, hogy nem leszünk gyarmat. A gyarmatosítót abban az esetben az Európai Unió jelentette a szlogennel egyetértők körében. Egy ideje azt látjuk, hogy az oroszok paksi atomerőmű építése, a Budapest-Belgrád vasútvonal zömében kínai hitelből történő felújítása, vagy a sokak ellenérzését kiváltó kínai egyetem budapesti létesítése oly módon teszi az uniótól függetlenül más államok adósává hazánkat, hogy joggal kérdezhetjük: tényleg nem leszünk gyarmat?