Oldalletöltések száma: 10844292
2021. június 19. szombat 10:56,
Gyárfás napja van.

Körbeforogva

   A lineáris gazdaság leváltására napjainkban már több gazdaságfejlesztési koncepció is törekszik. Ezek közül egyik a körforgásos gazdaság, amelyben nincsenek hulladékok és amelyben a ma termékei a jövő alapanyagai. Azért körforgásos, mert a termékek legyártás és felhasználás után azonos vagy feldolgozott formában visszakerülnek a gyártásba és ezzel egy körforgásos rendszer jön létre.
   Ma még rengetegen tehetik fel a kérdést, hogy mit érdekli ez őket, de a körülöttünk zajló folyamatok előbb, vagy utóbb mindenkit más gondolkodásra kényszerítenek majd. Az már nem vitatható, hogy egy ki tudja hova vezető klímaváltozásban élünk és hogy csökken a Föld nyersanyagkészlete. A majd’ nyolcmilliárd ember igényeit kiszolgáló ipar, mezőgazdaság, szolgáltatások sorának energiaigénye nem ismer határt, miközben a lehetőségek egyre végesebbek. A ma élő ember serényen működik közre a jövő generációk bolygójának élhetetlenné tételében.
   A körforgásos gazdaság célja igencsak egyszerűsített megfogalmazással, a fogyasztás és a termelés észszerűsítésével az emberiség ökológiai lábnyomának jelentős csökkentése. A körforgásos gazdaság máshogy viszonyul a fejlett társadalmak alappilléreihez, a magántulajdonhoz és a vég nélküli fogyasztáshoz. Például az eszközök megosztásával, közös használattal.
   Mindez szép, vetheti bárki közbe, de vajon, ha kevesebbet termelnek a gyárak, mert elég egy soklakásos lakótelepi házba két fúrógép, egy faluba három fűnyíró, mi lesz az ezeket gyártó cégekkel, az ott dolgozókkal? Mindezt nehéz megválaszolni, ahogy azt is, hogy a lineáris gazdaság helyébe lépő más gazdálkodási módok egyáltalán életképesek-e.
   De, hogy pazarlásunk, a Föld kizsákmányolása már nem mehet így sokáig, az biztos.