Oldalletöltések száma: 10853558
2021. július 29. csütörtök 16:11,
Márta, Márti és Flóra napja van.

Ameddig egy férfi él

Ha csak a biológiát nézzük, a nemi jellegen túl is szembetűnik néhány különbség, mert például a nők nagy általánosságban kisebbek, a szívük többnyire kisebb és gyorsabban ver, az izomzatuk gyengébb, de jobb a szaglásuk, másként érzékenyek és érzelmesek, mint a férfiak.
   A statisztikák szerint mindegy, hogy az elmaradott térségeket vagy a fejlett országokat vizsgáljuk, a férfiak általában mindenütt hamarabb halnak meg, mint a nők. Sokan vélik úgy, hogy a mind nagyobb teljesítményelvárás, a megfelelési kényszer és nem keveseknél a szervezetüket nem kímélő életmód már magában hordja a korai halandóságot. Ennek csak részben mond ellent, hogy a KSH egyik elemzése szerint már az újszülött fiúk is sérülékenyebbek, életük nehezebben menthető meg baj esetén, mint a leányoké. A fiatal és középkorú férfiak is rosszabb helyzetben vannak a hasonló korosztályú hölgyeknél, bár az okok nyilván mások, mint a csecsemőknél.
   A fokozott kockázatvállalás miatt a fiatalemberek 15 és 35 éves kor között sokkal többször kerülnek bajba, halálos veszélybe, mint a nők. A nemi hormon, a tesztoszteron meggondolatlan tettekre sarkallhatja a férfit, remek példa erre a közlekedés, a brahis vezetési stílus, a férfias erőfitogtatás, a mások felettiség ily módon való közlése. Az is érdekes tény, hogy bár férfitársaságban sokan ágálnak a házasság ellen, mégis rosszabbul viselik a társtalanságot, mint a nők, és ez szintén csökkenti az átlagéletkorukat. Márpedig az adatok szerint nagyon is sok az egyedülálló férfi.
   Ma Magyarországon egy férfiember átlagosan kevesebb mint 73 életévet remélhet, ellentétben a nőkkel, akiknek több mint 79 esztendő jut. Hogy ki és mire használja a földi időszakát és hogy képes-e tenni annak meghosszabbításáért, az már egészen más kérdés.