Oldalletöltések száma: 10853583
2021. július 29. csütörtök 18:21,
Márta, Márti és Flóra napja van.

Fejedelem

az illetőről előbb vagy utóbb kiderülhet, hogy bár voltak fontos tettei, mégsem volt az az emberséges ember, akit példaként állíthatunk egy közösség, vagy egész nemzet elé. Csak kicsit kell gondolkodnunk példákért az elmúlt 10-11 évben elnevezett közterületek, intézmények névadóiról és többük ismert helytelen, olykor gonosz cselekedeteiről.
   Egykor, amikor több évtizede jelenlegi lakóhelyemre költöztem, az utcát Árpádnak hívták. A rendszerváltásként elhíresült történések utcaátnevezési korszakában aztán egyszer csak megjelentek az utcasarkokon az Árpád fejedelem feliratú utcatáblák. Bevallom, kényelemből továbbra is csak Árpádot használtam, így adtam meg a címem, ha erre került sor. Később, a helyi polgármesteri hivatalban egy ügyintézésekor, hogy végre szabálytisztelő legyek, beírtam az utcanév mellé a fejedelem titulust is. A figyelmes ügyintéző hívta fel rá a figyelmemet, hogy az utca neve nem változott, továbbra is csak Árpád, mindenféle rang nélkül.
   Egy idő után le is cserélték az utcatáblákat és visszakerültek az Árpád utca feliratúak. De ez nem mindenkinek tetszett, egy tekintélytisztelő polgártársunk egy éjszaka felfestette a táblára a fejedelem szót. Igaz, tette némiképpen balul sült el, mert több utcatáblán is ez áll: „Árpád utca Fejedelem”.
   Mennyivel jobb lenne számozni, esetleg földrajzi területekről, gyümölcsökről, állatokról, színekről, növényekről, bolygókról, csillagokról, tárgyakról elnevezni a közterületeinket.
   Azok legalább időtállóak.