Oldalletöltések száma: 10866371
2021. október 20. szerda 05:40,
Vendel és Irén napja van.

Kém a zsebben

többek között a magyar kormány is megfigyeltette egyes állampolgárait, ha nem olvashatnánk azt a nemzetközi névsort, amelyen egy eredetileg a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni eszköznek szánt szoftverrel, a Pegasussal megfigyeltek nevei szerepelnek. (Pégaszosz, vagy magyarosan Pegazus a mitológiai szárnyas ló, amelyet sokan szívesen használnak emblémaként és amelynek nevét vállalkozások is előszeretettel viselik)
   Idehaza, úgy tűnik, újságírókat, politikusokat, ügyvédeket, emberi jogi aktivistákat figyeltek meg a Pegasussal, amelyről az is kiderült, hogy több autoriter kormány is megvásárolta, a jelek szerint a magyar is. A mintegy ötvenezer megfigyelt személy között akár több száz magyar ember is lehet.
   Állítólag a Pegasus az eddigi leghatékonyabb kémprogram, amely a megfigyelendő személy eszközére telepítve folyamatosan lesheti az illető minden tevékenységét. Most rengetegen keresik a megoldást, hogy hogyan is védekezhetnének a Pegasus, vagy valamelyik hasonló, eddig még le nem bukott társa ellen, de a szakértők nemigen biztatnak sikerrel. Nagyjából azt állítják, hogy az átlagember a kémprogramokkal szemben mit sem tud tenni a mobilja és magánjellegű adatai, kapcsolatai védelmében.
   Az okostelefon-használónak így is van választása. Vagy eladja, eldobja okostelefonját, vagy tudomásul veszi, hogy bármilyen víruskeresőt is használ, a telefonja megfigyelhető, lehallgatható lesz.
   Valószínűleg a Pegasus-botrány csak a jéghegy csúcsa. Az emberek zöme nem is gondol arra, hogy mennyire támadható a számítógépe, az otthona, ki- és megfigyelhető az egész élete, hiszen ma már a legkifinomultabb csúcstechnológiás módszerekkel fürkészhetnek bennünket, akiknek ez a szándékuk.
   Nyitott könyv lett az életünk.