Oldalletöltések száma: 10862262
2021. szeptember 21. kedd 00:21,
Máté és Mirella napja van.

Vízszint

Két év alatt a víz 44 százaléka eltűnt a Velencei-tóból – adta hírül cikke címében az egyik portál. Mindez persze nem újdonság, a tókörnyéken élők, a tavat szerető nyaralótulajdonosok, hétvégi fürdőzők már jó ideje látják, hogy hazánk egyik kincsével, sokak kedvelt üdülőhelyével, a Velencei-tóval valami nagyon nincs rendben.
   Hivatalos és hihető indoklás hiányában a jó fantáziájú polgárok a miérteket hamar megválaszolták. A tavi nép szerint a kikötőket, műtárgyakat, partfalat, élővilág élőhelyeit megújító sokmilliárdos velencei-tavi rekonstrukció munkálatai miatt eresztették le a vizet. Az optimisták ugyanakkor tudni vélik, hogy nem marad ez így, a tavat sokkal több vízzel fogják feltölteni, mint amennyi korábban volt benne, ezért emelték toronymagasra a partfalat. Megy a találgatás és vérmérséklet, pártszimpátia alapján a tavi bajok – halpusztulás, vízhiány – felelőseinek kijelölése.
   Az életciklusa felénél járó tó mintegy 15 ezer éves története során megélt már egy-két durva időszakot.

Feljegyzésekből tudjuk, hogy az elmúlt másfél évezred folyamán tizennégyszer, átlagosan nagyjából 100 évente ki is száradt. A legutóbbi ilyen eset 1863 és 1866 között volt. Ugyanakkor a tó képes volt olykor ki is önteni. Sokan emlékezhetnek még az eddigi utolsó ilyenre alkalomra, hiszen kevesebb, mint hat évtizede, 1963-ban történt. Akkor sokfelé a vasúti töltés fogta fel az áradó vizet.
   A hatvanas években megkezdett vízszintszabályozást követően már csak a kilencvenes évek elején került nehéz helyzetbe a tó, akkor ugyanis még a jelenleginél is alacsonyabb volt a vízállás. Össze is ültek a szakemberek, tárcaközi bizottságok alakultak, értekezletek, tanácskozások, konferenciák követték egymást, mígnem aztán nagy nehezen megnyíltak az égi csapok és mindez okafogyottá lett, a tó feltöltődött.
   Napjaink vízszintcsökkenése azért ijesztő, mert időközben megváltozott a klíma, szélsőséges időjárást, kevesebb csapadékot, melegedő éghajlatot hozva magával. Ma már nem számíthatunk olyan tartós téli fagyokra, amelyek során az átfagyott földekre méteres hóréteg rakódik, ami aztán a tavaszi olvadással a tó vízgyűjtő területről befolyik a tóba. Ennek nagy valószínűséggel vége. Ha azt akarjuk, hogy a jövő generációi is láthassák, élvezhessék a Velencei-tó vizét, a szemet gyönyörködtető tájat, akkor emberi beavatkozásra van szükség.
   Pénzhiányra hivatkozva most ezt utasította el a kormány. Pedig a tervek megvannak, a víz is rendelkezésre áll, csak állítólag az ehhez szüksége 40 milliárd forint hiányzik. Egyébként a tó vízpótlásának elutasításával egyidőben döntött a kormány arról, hogy 42 milliárdból fejleszthetik a filmgyártást Fóton.
   Mert van, ami az égetően sürgősnél is előbbre való?