Oldalletöltések száma: 10862279
2021. szeptember 21. kedd 01:36,
Máté és Mirella napja van.

...és uralkodj

(Mielőtt elhagyta volna a tábort, találtam olyan megoldást, amellyel „arcvesztés” nélkül velünk maradhatott). Az edzés rendben lezajlott s bár sohasem beszéltünk a hamvába holt zendülésről, biztos voltam benne, hogy jó időre megerősítettem a tekintélyemet és a közös célra összpontosítva újra egységessé tudtam tenni a csapatomat. A mi esetünkben ez a megoldás jó célt szolgált.
   Egy vezető legfőbb munkaeszköze a tekintélye, a belé vetett feltétlen bizalom. Legyen az illető edző, osztályfőnök, csoportvezető, cégvezető, vezérigazgató vagy éppen egy állam első számú vezetője. A vezetés helyes művelésének számtalan eszköze lehet, amelyet a jó vezető a mindenkori helyzetnek megfelelően képes alkalmazni.
   A divide et impera, vagyis magyarul oszd meg és uralkodj! módszer a Római Birodalomból származik és hatalma megtartása érdekében azóta is számtalan vezető, uralkodó, diktátor élt, él vele. Alkalmazása végtelenül könnyű, nem úgy a cél elérése után a megosztott, egymással szembe állított csoportok, tömegek újraegyesítése. Igaz, annak a politikusnak, aki ehhez folyamodik, ez ritkán áll érdekében.
   Tapasztalhatjuk napjainkban, hogy több országban is alkalmazzák a hatalom birtokosai az egyes társadalmi csoportok megosztását, kínosan ügyelve arra, hogy a „mi és ők” tudat kialakuljon és még véletlenül se legyenek azonosak az ideológiai, vagy gazdasági értékek mentén megosztott rétegek érdekei. A hatalom így nagy biztonsággal megtartható. De ettől még azok az országvezetők, akik évtizedekre teszik tönkre a társadalmat, mindennek tekinthetők, csak tisztességesnek és tekintélyesnek nem.
   Ők azok, amik: rossz vezetők, zsarnokok.