Oldalletöltések száma: 10862259
2021. szeptember 21. kedd 00:16,
Máté és Mirella napja van.

A félelem országa


   A politikusaink által állandó feszültségben tartott, de mégiscsak békés világunkból figyelve az eseményeket, jószerével fel sem foghatjuk az ott élő nincstelen, vagy éppen csak megélő tömegek életét, szenvedéseit, félelmeit, a mindenkori fegyveres urak kényének-kedvének kitett életükért rettegését. De, mint már oly sokszor, Afganisztánban is kiderült, hogy az évszázadok alatt berögzült, generációról generációra átörökített hagyományokat, életvitelt és vallási meggyőződést még a legjobb szándékú megszálló sem tudja pár évtized alatt megváltoztatni. A kérdés leginkább az, hogy egyáltalán szabad-e.
   Nagy valószínűséggel minden népnek magának kell döntenie a sorsáról, megráznia magát és elzavarni a rájuk telepedőket. Mi magyarok ebben jártasak vagyunk, még ha a nagy fellázadásainkat nem is követte azonnal siker és ha nagy véráldozatokat is szenvedtünk értük, de hosszabb távon mindegyik forradalmunknak volt foganatja. Igaz, azok többnyire már csak az utódok sorsát javította.
   Afganisztán nem egységes ország, ezért nem lehet és nem is szabad nyugat-európai, vagy amerikai ésszel gondolkodni róla. A szenvedőkért leginkább csak annyit tehetünk, hogy együttérzünk velük, miközben nekünk, az egyelőre békében élőknek az ottani események sok tanulságot kínálnak.
   Kérdés, hogy értjük e az üzeneteket.