Oldalletöltések száma: 10907622
2022. május 20. péntek 15:47,
Bernát és Felícia napja van.

Főnyeremény


   Újságíróként megtanultam, hogy két fél ellentéténél csak az egyik elmondása alapján sohasem ítélek meg egy helyzetet, marasztalom el a másikat. A „hallgattassék meg a másik fél is” elmélete az élet minden területén helyénvaló, így hát sajnálkozva a fiatal, időközben válófélben lévő ismerősöm szomorúságán, szívesen meghallgattam volna a férj olvasatában is a történteket.
   Búcsúzásunk után sokáig gondolkodtam azon, vajon mitől romlik el két egymást szerető ember kapcsolata, ha a pap, vagy anyakönyvvezető előtt kimondják az akkor boldogítónak tűnő igent. Persze feltehetném a kérdést úgy is, mitől ne romlana el? Még akkor is, ha ismerek diákkoruktól együtt megöregedő embereket, vagy olyanokat, akik bár elhidegültek egymástól, békében, a másikat tiszteletben tartva maradtak együtt a gyerekek vagy a vagyon együtt tartása érdekében.
   Egy házasságban iszonyatosan sok a buktató. A fiát féltőn óvó, a menye minden dolgába beleszóló anyóstól, a csak az együttélés során kiderülő személyiségzavarokig, testi-lelki gyengeségekig sok minden rongálhatja a házasságot. Fellángolhat az elfojtott féltékenység, kiderülhet valamilyen káros szenvedély, pénzügyi nehézség, vagy a felismerés, hogy akihez az illető hozzáment, vagy akit elvett nem az a férfi, vagy nő, akit szerelmi vakságában látni vélt. Ráadásul a szerelem nem örök, a házassághoz meg sok más mellett piszok nagy szerencse is kell.
   A jó házasság olyan, mint egy főnyeremény. Keveseknek adatik meg.