Oldalletöltések száma: 10881219
2022. január 22. szombat 20:58,
Vince és Artúr napja van.

Alvó szörnyetegek

De alvó szörnyeteg az is, aki valamilyen gyermekkori trauma hatására családszerető emberként egyszer csak idegeneket kezd ölni, aki egy munkahelyi, vagy hivatali konfliktus hatására, vélt, vagy valós sérelmek nyomán ámokfutást rendez cége irodájában, esetleg egy intézményben, vagy egy boltbeli sorban állásnál támadt vita miatt veszíti el önuralmát és válik veszélyes dühöngővé.
   Különféle pszichológiai kísérletek bizonyítják, hogy megfelelő körülmények között bárkiből szörnyeteg válhat. Ezt igazolja Stanley Milgramnek, a Yale Egyetem pszichológusának 1961-es szociálpszichológia engedelmességet vizsgáló kísérlete, amely bebizonyította, hogy megfelelő utasítások hatásra kíméletlenné válhat az is, akinek ez normális körülmények között elfogadhatatlan. A másik világhírűvé vált kutatás az 1971-es Stanford-i börtönkísérlet, amelynek során olyan emberekből lett uralkodni vágyó szadista, akik mindaddig úgy-ahogy az emberi értékeket szem előtt tartó életet éltek. Philip Zimbardo pszichológus, szociológus, egyetemi tanár hatalmas vihart kavart kísérlete bebizonyította, hogy megfelelő körülmények között bárkiből kibújhat a gonosz.
   Világszerte újra és újra felelőtlen politikusok korbácsolják fel a tömegek érzelmeit és kockáztatják önös érdekükből sokak biztonságát, szabadságát, életét. Az már kiderült, hogy az emberekben alvó szörnyetegeket nagyon is könnyű felébreszteni, de elgondolkodtató, hogy ilyen esetekben ki is az igazi szörnyeteg.