Oldalletöltések száma: 10881222
2022. január 22. szombat 21:09,
Vince és Artúr napja van.

Nemváltók

Túl sokat nem kellett keresgélnem, éppen ott, ahonnan egyáltalán nem vártam, a kormány és pártja szócsöveként működő napilapban olvashattam egy közelmúltbeli interjút, amelyben a Magyar Orvosi Kamara országos etikai bizottságának elnöke mondta el, hogy Magyarországon 2003 óta kevesebb mint száz nemváltó műtétet végeztek. Tizennyolc éve alatt, majdnem tízmilliós népességnél kevesebb, mint száz ilyen, akár évekig is tartó beavatkozás történt! Az interjúból az is kiderült, hogy nagyon szigorú feltételei vannak egy ilyen műtétnek, elsőként a pszichiátriai vizsgálat, mert szakembernek kell eldöntenie, hogy az illető csak képzeli-e, hogy ő a másik nemhez tartozik, vagy tényleg így van. És gyorsan hozzáteszem azt, amit a szakember mondott: „kiskorúakat idehaza biztosan nem műtenek át”. Vagyis az átlagember fejében legfeljebb csak riadalmat lehet kelteni az iránt, hogy napjainkban kiskorúak tömegét akarják aktivisták rábeszélni, hogy fiúból lánnyá operáltassák át magukat, vagy fordítva, mert a valóságban ilyen nem történhet meg.
   Edzőként, vezetőedzőként és óraadó testnevelő tanárként több mint két évtizeden át sok száz fiatallal dolgoztam, vagyis közel voltam az általános- és középiskolás korú fiatalokhoz. Erősen kellett kutakodnom emlékezetemben, hogy visszatekintve találjak nagyon fiús lányokat vagy lányos fiúkat a tanítványaim között. Egyetlen olyan fiús alkatú lányra emlékszem, akinek fiúsra nyírt haja, fiús öltözete volt és nem vett részt a bakfisok dolgaiban. Arról nincs ismeretem, hogy hogyan élte meg a testét, milyenné szeretett volna válni, hiszen sohasem beszélt róla. Amit biztosan tudok, sajnálatosan korán bekövetkezett haláláig nő maradt.
   Megértem mindazokat, akiket e téma foglalkoztat, de mielőtt a szájba rágott szöveget gondolkodás nélkül szajkóznák, nem ártana tájékozódniuk. Mindannyian előbbre tartanánk.