Oldalletöltések száma: 10881244
2022. január 22. szombat 22:27,
Vince és Artúr napja van.

Házasság, meg az emberi méltóság

   Amúgy a közös nyilatkozat közzététele után nem sokkal megjelentek az első elhatárolódások több zsidó szervezet részéről is. Az egyik tiltakozó szervezet szükségesnek tartotta kifejezni szolidaritását azokkal az LMBTQ személyekkel és szivárványcsaládokkal, „akiket ez a kirekesztő nyilatkozat megkülönböztet és diszkriminál”.
   Nyilvánvalóan igen sok embert sikerült volna megsérteni az erősen átpolitizált nyilatkozattal, ha eljutott volna hozzájuk. De úgy tapasztaltam, hogy még a sok hírt fogyasztó ismerőseim körében sem váltott ki különösebb érzelmeket a nyilatkozat, mert vélhetően el sem olvasták. Ha így nézzük jobb is.
   A napi hatalmi politizálásban nem nagyon találunk új technikákat. A már jól bevált évezredes oszd meg és uralkodj módszer, a gyűlöletkeltés egy-egy társadalmi csoport ellen, a külső (vagy éppen belső) ellenség kijelölése annak érdekében, hogy a derék nép rájuk haragudjon és ne saját vezetőire, nagyon sikeresek. Előszeretettel alkalmazzák is a hatalmon lévők sokfelé. A hívő emberek ugyanakkor joggal bízhatnának abban, hogy a hitük szerint mindannyiunk felett álló isteni hatalomra mindez nincs hatással.
   Ehelyett most azt kapták az említett nyilatkozattól eltérő módon élő emberek, hogy ha nem házasok – ne legyen kétségünk afelől, hogy a kijelentés minden egyház hívőire és a felekezeteken kívüliekre is vonatkozik – az emberi méltóságuk nem szentesített. Vagyis nincs.
   Elváltként és több évtizede papírral nem szentesített kapcsolatban élőként is hiszem, hogy ez súlyos tévedés.