Oldalletöltések száma: 10938146
2022. augusztus 16. kedd 02:56,
Ábrahám napja van.

Kapkodva

Én még annyi, a kormányra és legfőbb fejére irányuló átkot nem hallottam – pedig a magyar ember indulatában máskor is könnyen szórja a szidalmakat –, mint 2022. július 12-én, amikor a parlament „legbátrabb” frakciója elfogadta a KATA néven ismert adóforma sok százezer kisvállalkozót egy csapásra tönkretevő átalakítását.
   Ma már mindenki előtt ismert a gazdaságilag mindinkább egérfogóba kerülő kormányzat kapkodó törvényalkotásának és pánikkormányzásának eredménye, amellyel igen sok ember megélhetését veszélyeztetik. Aki netán a kapkodó szót kifogásolná, ne felejtse, hogy a törvénytervezet benyújtása után egy nappal fogadta el az ország egyszemélyi és így teljhatalmú vezetőjének akaratát mindenben ellenvetés nélkül teljesítő állampárti frakció a törvényt, amely alig hat hetet ad arra, hogy az új adóra áttérhessenek az eddig a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választók.
   Nem tudom, hogy egy demokratikus országban, ahol egy ilyen horderejű döntést hoz a valódi parlament, hogyan zajlik az adóváltoztatás, de gyanítom, nem nagy hirtelen, a hatásában át nem gondolt módon történik. Azt viszont feltételezem, hogy egy jól működő országban nem kell állandóan módosítani a törvényeket, okozva ezzel jogbizonytalanságot, tervezhetetlenséget. Mert bár nyilvánvaló, hogy a társadalmak fejlődnek, változnak, vagyis időnként felül kell vizsgálni a törvényeket és ha szükséges, módosítani azokat, de nem így. Ezt csak egy kapkodó, rosszul gazdálkodó, az adóforintokat saját vagyonaként kezelő kormány teszi meg. A nép érintett rétege pedig keményen átkozódik.

   Vagy tüntet, hidat foglal, amivel személy szerint nem értek egyet, mert miért is kell büntetni, mozgásukban gátolni az amúgy e téren vétlen, vagy jogaikban éppen úgy sértett polgárokat? Sokkal hatékonyabb lenne a Parlament körül, vagy a miniszterelnök várbeli rezidenciája előtt tüntetni. És ha már a demonstrálók a blokád mellett döntenek, hát tegyék ezt a törvényhozók útjában, hadd szembesüljenek a tettük hatásával. Mert amíg csak az évente százezrekkel emelkedő fizetésüket kell felvenniük és élhetnek mint Marci Hevesen, addig nemigen fogják megérteni mások gondját.
   Bár családom több tagja is élvezője (volt) a KATA megfizethetőségének, sokszor éreztem úgy, hogy ez egy olyan szavazatmaximálási adóforma, amely sokáig nem tartható fenn. Legalábbis olyan formában, hogy az egyéb adóformákhoz képest látványosan kevesebb adót kelljen fizetni havonta. De maga az ötlet, hogy legyen egy olyan adó, amely megfizethető és emiatt ne érje meg a szürke-, vagy feketegazdaságban tevékenykedni, valamint valóban elférjen a bevallása az elhíresült választási ígéretbeli söralátéten, nagyon is üdvözlendő.
   Ne kerteljünk: a közel tíz éve létező adóforma pánikszerű kivezetésének módja teljességgel elfogadhatatlan.