Oldalletöltések száma: 10992465
2023. február 2. csütörtök 21:38,
Karolina és Aida napja van.

Nemzethalál

   Az ENSZ által számított emberi fejlettségi mutató, a Human Development Index (HDI) az az elfogadott mutatószám, amely a világ országainak összehasonlítását teszi lehetővé a születéskor várható élettartam, az írástudás, az oktatás és az életszínvonal alapján. Magyarország 46. helyezése ebben az összehasonlításban nem túl fényes, az EU tagok közül csak az 53. Románia és a 68. Bulgária áll mögöttünk.
   A magyar HDI adat az oktatásra fordított kiadások csökkentése és az oktatás rossz minősége miatt olyan, amilyen. És nem csak az alap- és középfokú oktatás hiányosságai okozzák mindezt, a hazai felsőfokú oktatással is sok probléma van, hiszen az elmúlt tucatnyi évben jelentősen csökkent a diplomások aránya az EU-átlaghoz hasonlítva. Így lett hazánkban a harmadik legalacsonyabb a diplomás fiatalok aránya az Európai Unióban.
   Mindez több mindent is jelenthet. Például nem vitás, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál többet keres és nagyobb eséllyel talál magának megfelelő munkát. Ugyanakkor a kevésbé iskolázott, képzett és felvilágosult emberek tömegét könnyebb a kijelölt ellenség elleni gyűlöletre uszító jelszavakkal, ígéretekkel egy irányba terelni, általuk a hatalmat megtartani. Hosszabb távon ennek ára a GDP folyamatos csökkenése, a nemzet elszegényedése, gazdasági sérülékenysége, az ország „összeszerelő üzemmé” válása.
   Mindezekre adott válaszként, aki teheti, gyermekét más, jobb oktatással rendelkező országban taníttatja és emiatt idehaza nem csak a fizikai munkaerő lesz mind kevesebb, de a magasan képzett, nyelveket beszélő szakemberek is elfogynak, pedig ők lehetnének motorjai a magyar gazdasági növekedésnek, a jelenleginél jobb létnek.
   Ha valami, akkor ez az igazi nemzethalál.