Oldalletöltések száma: 10992462
2023. február 2. csütörtök 21:25,
Karolina és Aida napja van.

Elégedetlenségünk évei

Az EU-ban az emberek átlagosan inkább elégedettek az életükkel, viszont 2018 és 2021 között az elégedettség parányit, 7,3-ról 7,2 pontra csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal által Magyarországra vonatkozóan közölt ennél frissebb adatok szerint az élettel való elégedettség átlagértéke nálunk 6,5-ről 6,9-re nőtt 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanez a szám ugyanakkor az Eurostat szerint négytized százalékkal alacsonyabb, vagyis 6,5.
   Az élettel való elégedettség 8 ponttal Ausztriában volt a legmagasabb, míg Bulgáriában 5,7 ponttal a legalacsonyabb. Hazánk, igaz, jó erősen lehagyva a lista utolsóját, legnagyobb sajnálatunkra csak az utolsó előtti.
   Az életünkkel való általánosan alacsony elégedetlenségünk szerencsére nem jár együtt az öngyilkosok számának látványos növekedésével, de nem árt felfigyelni arra, hogy 2020 és 2021 között 161-gyel többen vetettek véget önkezükkel saját életüknek, mint egy évvel korábban, vagyis a tartós csökkenés után ismét növekedett e tragikus szám. Különösen szomorú, hogy nemigen csökken a kamaszkorban elkövetett öngyilkosságok száma.
   Ezer oka lehet annak, ha egy ember elégedetlen az életével, de ha jönnek a sötét gondolatok, jobb időben segítséget kérni.