Oldalletöltések száma: 10992476
2023. február 2. csütörtök 22:08,
Karolina és Aida napja van.

Másfél ápoló

   A Nemzeti Ápolásfejlesztési Stratégia megállapítása szerint: „Az optimális ápoló/beteg arány biztosításával, valamint a közvetlen betegágy mellett tevékenykedő ápolók létszámának növelésével akár 30%-kal csökkenthető a halálozási mutató”. Döbbenetes adat, életekről szóló szám.
   Közel négy évtizede az első riportjaim egyike egy ápolókat oktató intézményben, nővérképzőben készült. Az egyes évfolyamok tele voltak leendő ápoló szakemberekkel. Több fiatal hölggyel is beszélgettem, általában a megyeszékhely kórházába készültek, ott látták a jövőjüket. Ma is van ilyen képzés, de mint hallom, a lelkesedés a szakma iránt közel sem ugyanolyan. Mindez köszönhető a súlyos alulfizetettségnek, a rossz munkafeltételeknek, a szakma tekintélyvesztésének. Nyugodtan kimondhatjuk, míg kórházba kerülve a betegek nap mint nap tapasztalják, hogy az ápolók az életüket tartják a kezükben, addig felelős beosztásban a pénzosztó, döntéshozó vezetők erről nagyon el tudnak feledkezni.
   Sajnos az ember általában már csak olyan, hogy ami olcsó, azt nem becsüli meg. Nem fizetik meg az ápolókat (tanárokat, rendőröket, munkásokat stb.), nyilván, mert annyit is ér a munkájuk. De, hogy valójában mennyit is ér egy ápoló tudása, tevékenysége, arról csak az életünkért küzdve, gyógyulásunkban reménykedve győződhetünk meg igazán.