Oldalletöltések száma: 10765177
2021. január 24. vasárnap 06:08,
Timót napja van.

Jegyzet

 Máté G. Péter

Ide nekünk a kínait?

Sokaknál értetlenséget, tiltakozást váltott ki hazánk egyszemélyi vezetőjének bejelentése, miszerint az Európai Unióban még nem engedélyezett kínai koronavírus-elleni vakcina beszerzésére adott utasítást, amelyre az unió – ő kifinomultabban fogalmazott – teszetoszasága miatt kerül majd sor. Csak a pontosítás végett: az Európai Unió valamennyi tagállama egyetértésével kerül sor a szövetségen belül engedélyezett oltóanyagok beszerzésére, amelyeket aztán az államok lakosságának arányában a legyártásukat követően egyidejűleg osztanak szét. Nem kevésről, több gyártó bevonásával közel kétmilliárd adagról van szó. Tegyük azt is hozzá, hogy ezek igen fejlett, modern gyógyszerek, amelyek jelenlegi ismereteink szerint a világszerte már beadott sok százezer dózis után sem fejtettek ki komoly mellékhatásokat, és hatékonyságuk is jóval 90 százalék feletti.
   Az orosz és kínai vakcinákkal szembeni hatalmas hazai ellenállás alapja, hogy e két államból származó információk sok esetben torzítottak, alapvető részleteket, veszélyeket titkolnak el, nehogy az országok gyengének látszódjanak. A nagy Szovjetunióval kényszerült negyvenévnyi együttélésünk erre igencsak megtanított bennünket és a napi híreket olvasva sokszor szembesülhetünk a kínai valóság és propaganda közötti különbséggel is. Ez a kiválónak kikiáltott vakcináik esetében is így van. Ráadásul a kínai oltóanyag egy száz évnél is régebbi technológiára épül, miközben elérhetőek a 21. századi technológiákkal kifejlesztett anyagok is.
   Általában kerülni szoktam, hogy olyanról írjak, amihez nem értek, de most szakanyagok segítségével kivételt kell tennem. Az oltóanyag-fejlesztés alapjai szerint ugyanis vannak génbázisú oltóanyagok (RNS- és DNS-vakcinák), vektor alapú oltóanyagok, fehérjealegység (subunit) alapú, valamint legyengített élő vagy elölt kórokozót tartalmazó oltóanyagok. Ez utóbbi közé tartozik az a kínai vakcina is, amellyel államunk sok százezer magyar embert akar beoltatni.
   Ez a technológia sem rossz, hiszen sok ilyen alapon kifejlesztett hatékony oltóanyag van ma is forgalomban. A gond a kínaival az, hogy a fejlesztői is csak 59 éves korig javasolják használatát, továbbá, hogy hatékonysága alig 79 kilenc százalékos, vagyis egymillió beoltott ember esetén 210 ezer nem lesz védett, továbbá a korszerűbb technológiájú vakcinákkal szemben az oltási szövődmények kockázata is nagyobb és ez a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti elsősorban a fokozottan veszélyeztetett időseknél.
   Szívesen használok kínai termékeket, mert kevés alkalommal ért csalódás miattuk, meg amúgy sem tudnám kikerülni a vásárlásukat, hiszen igen sok gyártó szerelteti össze, gyártatja portékáját Kínában, de eddigi ismereteim, továbbá a nagy tudású és független szakemberek véleményei nyomán a vakcinájukat, bár hangos oltáspárti vagyok, valószínűleg kihagyom.