Oldalletöltések száma: 10938148
2022. augusztus 16. kedd 03:10,
Ábrahám napja van.

Néni

- Legközelebb kikaparom a szemét, ha néninek szólít – dühöngött az elegánsan öltözött középkorú hölgy. – Még hogy néni! – tette hozzá feldúltan. – Nem vagyok hatvan, egyetemet végeztem, eltartom a gyerekeimet, egy nagy céget vezetek, hogy jön ahhoz, hogy lenénizzen!

  A minap az egyik híradásban ötvennyolc éves idős férfiről beszéltek egy baleset kapcsán, a következő mondat már az idős bácsi kifejezéssel kezdődött. De nem volt különb annak a rádiónak a tudósítása sem, amelyik arról számolt be, hogy nagy erőkkel keresnek egy, a Bakonyban eltűnt idős nénit. Nem nőt, asszonyt, vagy hölgyet. Nénit!
   Miközben távolról követve a nyugat-európai számokat hazánkban is emelkedik az átlagéletkor, valamiért a megszólítások, a minősítések közel sem alkalmazkodnak az élethez.
   Közismert, hogy az emberiség korai időszakában egy harmincéves ember már öreg volt, de kiragadhatunk példát a magyar történelem elmúlt kétszáz évéből is. Bem Józsefet, a magyarul nem is tudó lengyel tábornokot, a magyar hadvezért ötvennégy évesen mindenki csak apónak nevezte. Igaz, ebben benne volt a nagyfokú tisztelet és szeretet is.
   Ma a néni, vagy bácsi megszólítás többnyire lenézést, lekicsinylését jelenti a közbeszédben. Egy néni, vagy bácsi már nem elég mozgékony, az esze sem forog túl gyorsan, és csak a baj van vele. Helyet kell adni neki a buszon, segíteni a nehéz terhek cipelésénél, nyugdíj kell számára, gyógyszer, meg odafigyelés. Egy a néni, vagy bácsi már nem teljes értékű ember, gondolhatják a ma még nem nénik és bácsik.
   Sok hónappal ezelőtt kórházban feküdt egy idős férfi, egykori nagytekintélyű tanárember, akit a nővérek, orvosok egyszerűen csak Józsi bácsinak hívtak. A férfi mogorva volt, nem beszélt senkivel sem, láthatóan csak a halált várta. Az osztály vezetője gondolt egyet és kiadta az utasítást: a férfit a jövőben csak tanár úrnak szabad szólítani. A pedagógus attól kezdve beszédesebb lett és visszatért az életkedve is. Újból emberszámba vették.
   Rövid az élet, egy szemvillanásnyi idő és a mai ifjak nénikké, bácsikká változnak. És akkor a néni, vagy bácsi megszólításnál már csak az fog jobban fájni, amikor egy viruló ifjú hölgy először köszön csókolómmal nekik.