Oldalletöltések száma: 10938135
2022. augusztus 16. kedd 02:31,
Ábrahám napja van.

Forintos ügy

- Ez az ország sohasem fog jól működni – mondta a minap az egyik távoli ismerősöm. – Nem kell mindent a politikára fogni, van azonkívül is tökéletlenség szép számmal.     

   Történt, hogy ismerősöm, a derék adófizető állampolgár, egy szép napon tértivevényes levelet kapott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól, az APEH-től. Természetesen a postás nem találta otthon, ezért el kellett fáradnia a megjelölt postahivatalba, hogy ott kissé aggódva átvehesse a nevére szóló küldeményt.
A kétoldalas határozatból megtudta, hogy az egyik adónemben 5900 forint tartozása van a közös kassza felé, de pár sorral lejjebb azt is olvashatta, hogy egy másik adókötelezettségét 5899 forinttal túlfizette. A hivatal munkatársa ezért mellékelt számára egy kézzel kitöltött csekket, amin állampolgárunknak 1, azaz egy forintot kellett feladnia az APEH számlájára. Ami jár, az jár.
Az ügyfél a postán szembesült a ténnyel, nem fogadnak el tőle egy forintot, ugyanis az már nincs forgalomban. Nem tehetett mást, mint egy ennél nagyobb összeget küldött az adóhivatalnak, amitől természetesen újból megbillent az adóegyenlege.
Hiszem – és nem csak azért, mert az APEH-nél jó akarok lenni – hogy a cég munkatársai mindent a jogszabályoknak, előírásoknak megfelelően tettek. Nem a végrehajtó személyek, sokkal inkább a szabályok rosszak. A kár és a bosszúság is kisebb lett volna, ha a részleg vezetője csak annyit mond munkatársának: kerekítse fel az 5899 forintot egy forinttal. A közértben már úgyis így tesznek.
A kedves, bár ideges ügyfél kiszámolta, hogy a tértivevényes levél, a csekk, a munkabér ára, az ő idejét már nem is számítva ezúttal messze meghaladta az elvárt egyforintos bevételt. Története végén még megkérdezte: maga szerint milyen ország ez?
Aki milliárdokat nyúl le, barátoknak juttat zsíros, pénzes falatokat, közbeszerzéseknél tartja zsebét, markát, vagy a közösből építi a maga módos világát, esetleg (politikai) kapcsolatait váltja nem túl apró pénzre, valószínűleg jó eséllyel büntetlenül teheti mindezt. Na de az egy forint az mégiscsak egy forint, azzal el kell tudni számolni!
Bizony, ilyen ország ez.