Oldalletöltések száma: 10938144
2022. augusztus 16. kedd 02:51,
Ábrahám napja van.

Nyuggerek

- Mi tartjuk el őket, aztán állandóan csak siránkoznak, meg tartják a markukat – háborgott a fiatalember az étterem szomszéd asztalánál. – Idióta nyuggerek – tette még hozzá és, hogy lehűtse indulatát, nagyot kortyolt söréből.

   Nem előnyös mostanában dicsekedni életkorral, a nyugdíjas állapottal. Túlzottan nagy indulatok, ellenérzések feszülnek a mindennapok nehézségeivel küzdő emberekben, akik tehetetlenségükben gyorsan meg is lelik a bűnbakokat: az eltartottakat, a társadalom ingyenélőit, közöttük természetesen a nyugdíjasokat, újabb szóhasználat szerint a nyuggereket.
Miközben egyes politikusok a nyugdíjrendszer átalakításának, reformjának fontosságáról papolnak, mások az ország eladósodottságát kötik össze az állami költségvetés nyugdíjterhével. Halkan hallani a szolidaritás fontosságáról, az elesettekkel, rászorulókkal szembeni kötelezettségvállalásról, az utcán meg jóval hangosabban arról, ha ők nem lennének, milyen jól járna az ország, meg az adófizetők tömege.
Akikről csak annyit, hogy a számítások szerint ma Magyarországon nem egészen kétmillió ember adózik, a munkavállalók mintegy fele. Ők tartják el nem csak a nyugdíjasokat – akik már fizettek az őket megelőző korosztály nyugdíjáért – a szociálisan rászorulókat, diákokat, betegeket. És fizetik a rendvédelmet, honvédelmet, közutakat, tömegközlekedést és még ezernyi mást, azok helyett is, akik ügyes trükkök sorával kikerülők az adókat.
Elég az interneten valamelyik keresőbe beírni az új meghatározást, a nyugger kifejezést, és máris elképesztő horror tárul a gyanútlan olvasó elé. Járműveken helyet kunyeráló nyolcvanasokról, melegítőruhás, lakótelepi mogorva hetvenesekről, múltat emlegető, tizenharmadik havi juttatást elváró „élősködőkről”.
Egy fejlett társadalmat az is minősít, hogy hogyan bánik idősebb polgáraival, azokkal, akik megszülték, szülőként, pedagógusként felnevelték a következő generációt. Gyári dolgozóként, tervezőmérnökként, vagy éppen segédmunkásként végigszenvedve a mindenkori hatalmasságok, uralkodók, nemzetek és kiskirályok kényét-kedvét. Talpon tartva a nemzetet, saját magukat és a reményt, a szebb jövőről.
Magyarországon ma nyuggerek a nevük.