Oldalletöltések száma: 10678263
2020. július 14. kedd 17:03,
Örs és Stella napja van.

Okosodik a személyink chipje

eszemelyi nepszava huAmikor ez ember meghosszabbíttatja a lejárt személyi igazolványát, megkérdezik tőle az okmányirodában, hogy hagyományos, vagy e-személyit szeretne-e. Aki az utóbbit választja, sok tekintetben jobban jár.

   Nemsokára már különféle pénzforgalmi szolgáltatásokhoz szükséges ügyfél-hitelesítéshez is használhatják a személyijét az, akiknek egy éven belül kiadott személyije van. Ehhez külön tennivalója sincs az igazolvány tulajdonosának – derül a Computerworld.hu írásából.

Bővebben ...

Úgy véd minket a fertőzéstől, hogy nem enged az arcunkhoz nyúlni

pulse youtube comA koronavírus-járvány hazai kitörése előtt is már igen komoly védekezési technikákról olvashattuk az interneten, a rendszeresen fogyasztott alkoholtól, a napozáson, a sok víz ivásán át, a tiszta istenhitig, a rontás elleni ráolvasásig. Most egy újabb védőeszközről érkezett hír, talán hihető, hogy valamit használ is, hiszen a NASA fejlesztette ki.

   A COVID-19 világjárvány elleni személyes védekezés legújabb eszközét alkották meg az amerikai űrhivatal, a NASA mérnökei. A kaliforniai Jet Propulsion Lab honlapján közzétett, 3D-nyomtatással előállított PULSE fantázianevű önvédelmi eszköz egy olyan nyakláncként is hordható kütyü, amely rezgéssel figyelmezteti viselőjét, amennyiben kezeivel az arcához közelít – figyelt fel az újdonságra a Qubit.hu.

Bővebben ...

Sokára fognak tömegek hidrogénnel autózni, pedig jót tenne a környezetnek

hidrogen auto evolving science comMa az emberiség úgy használja a fosszilis üzemanyagokat, a benzint, gázolajat, repülőknél a kerozint, mintha ezek alapanyaga, a kőolaj korlátlan mennyiségben állna rendelkezésünkre. Azt, hogy a Föld kőolaj készlete meddig elég, pontosan még ma sem tudjuk, de hogy az olajszármazékok szennyezőek és előbb vagy utóbb megszűnik az utánpótlásuk, az biztos.

   Egy hidrogén üzemű autó 5 kilogramm üzemanyaggal 550 kilométer megtételére képes. Az üzemanyag kilónkénti ára nagyjából 9,5 euró, mintegy 3300 forint. A hidrogénnel autózás tehát körülbelül annyiba kerül, mint egy gázolajjal meghajtott nagyobb autó üzemeltetése. De vajon a hidrogén a jövő üzemanyaga? – tette fel a kérdést az Euronews.com.

Bővebben ...

Veszélyes a kényelem a kulcs nélkül nyitható autóknál

kulcsnelkuli autonyito rendszer vezess huMind többen rendelkeznek olyan autóval, amelyhez már kulcs sem kell. Az ember zsebében ott lapul egy kis eszköz és ahogy megközelíti járművét az érzékelve a kütyü adta jelet, automatikusan kinyitja az ajtajait. De a kényelemnek ára is lehet, mégpedig tetemes.

   A kulcs nélküli rendszereket egyre több gyártó kínálja autóihoz, ezek bár kényelmesek, jelentősen megkönnyítik az autótolvajok dolgát, legalábbis erre jutott a német autóklub tesztje. A modern rendszer veszélyeiről a Pénzcentrum.hu írt.

Bővebben ...

Nem egy rohanós fajta a robotlajhár, de mindent észrevesz

lajhar robot rh gatech eduA robotizálás igen látványosan terjed, és most nem a nagy autógyárak, vagy más üzemek összeszerelő, gyártó robotjaira gondolunk, hanem az átlagemberek mindennapjait szolgáló robotokra. Nemrégiben arról számoltunk be, hogy a kínaiak már a kutyát is robottal helyettesítenék bizonyos alkalmakkal, most meg egy robotlajhárról érkezett hír. Az biztos, hogy nem gyors mozgásra készítették.

   Egy lajhár sebességével (lassúságával) mozgó, és majdnem úgy is kinéző robottal állt elő a Georgia Tech, amely válogatott feladatokra tervezi bevetni elektronikus jószágát. Vele figyelnék a kipusztulás közelébe került állat-, és növényfajokat, de a fejlesztés az éghajlat változásait is szemmel követné – írta meg a Hvg.hu.

Bővebben ...

Jobb lesz a mobiltelefon és internetszolgáltatás a nagy tavaknál, ígéri a szolgáltató

mobilnet com washington eduA Velencei-tónál lévő üdülők tulajdonosai, ahogy a tónál nyaralók közül is nagyon sokan panaszkodnak, hogy lakásukban, nyaralójukban nincs megfelelő térerő, a mobilinternet legfeljebb a kert végében, vagy valamelyik szoba sarkában érhető el. Lehet, hogy idén változik a helyzet.

   Az éppen csak lecsengő járványhelyzet miatt feltehetően idén a szokásosnál is többen nyaralnak majd belföldön. A Telekom kapacitásbővítéssel készül a hazai nagy tavak környékén a nyári csúcsszezonban várhatóan megnövekvő mobilforgalomra – tudta meg a Prim.hu.

Bővebben ...

Búcsút inthetünk egy programnak

adobe flash player flashgamecodes comA legtöbb számítógép- és internethasználónak fogalma sincs arról, hogy mit csinál, hogyan működik egyik-másik programja, de ez nem is baj. Az autóvezetéshez sem kell pontosan átlátni, hogy milyen folyamatok játszódnak le a motorban. A számítástechnikában egyik ilyen rendszeresen használt program az Adobe Flash Player.

   Ez egy olyan professzionális multimédiafejlesztő-alkalmazás, amelynek segítségével könnyedén fejleszthetünk webes alkalmazásokat, játékokat, mozikat, vagy akár mobil tartalmakat. Most viszont közeleg az Adobe Flash Player végső búcsúja, bár a program „halála” után (is) számos kellemetlenséget okozhat a gondatlan felhasználóknak – olvasható az Infostart.hu hírportálon.

Bővebben ...

Tűz lehet a vége, ha a mikróba fém kerül

mikro tuz scienceabc comA háztartások többségében ma már a konyhai eszközök között ott a mikrohullámú sütő, vagyis hétköznapi nyelven a mikró, amelyben azért a legtöbben csak melegítenek, pedig van kiolvasztó és főző szerepe is. A legtöbben azt is tudják, hogy csak arra alkalmas edényben lehet főzni, vagy melegíteni, mégis olykor akadnak, akik próbára teszik fémmel is a sütőt.

   A mikrohullámú sütők története a második világháború után kezdődött, amikor egy amerikai hadmérnök végzett kutatást a mikrohullámokkal kapcsolatban. Percy Spencer 1946-ban valójában egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott, amikor véletlenül észrevette, hogy a mikrohullámú sugárzás az ételek felmelegítésére is alkalmas – olvasható a Dívány.hu portálon.

Bővebben ...

Aki titkokat árul el, jobb ha előtte lekapcsolja a villanyt

lampa izzo tomsguide comNem is kell meggyőződéses összeesküvéselmélet-hívőnek lenni ahhoz, hogy az ember elhiggye, valaki, vagy valakik folyamatosan figyelik, sőt akár le is hallgatják. Ha arra gondolunk, hogy mind több a térfigyelő kamera, akkor valóban igaz ez a feltevés, de azért az emberek döntő többségét nemigen figyeli meg senki. De, mint kiderült, bárki lehallgatható, ha felkapcsolja a villanyt.

   Az izraeli Ben-Gurion Egyetem és a Weizmann Tudományos Intézet kutatói szerint egy szenzorral felszerelt távcső segítségével bárkit meg lehet figyelni, ha a szobában működik egy villanykörte – írta a Hvg.hu.

Bővebben ...

Honlapot kapott az 5G, sok kérdésre kaphat választ az aggódó olvasó

5g 5g huKözismert tény, legalábbis az összeesküvéselmélet-hívők egy része számára, hogy a koronavírus-járvány okozója, kiváltó oka az 5G mobilinternet-szolgáltatás eszközeinek építése, üzembe helyezése. Valószínűleg így gondolkodtak régebben a 4G-ről is. Aki viszont inkább az új technológia képességeire, értékeire és esetleges valós veszélyeire kíváncsi, mostantól hivatalos információkat is kaphat.

   Az 5G mobilkommunikációs technológiában rejlő kiemelt lehetőségek, a villámgyors kapcsolat, óriási kapacitás, hálózati intelligencia és a szinte valós idejű együttműködés más technológiákkal – olvasható az új portálon, az 5g.hu oldalon, amelyen sok kérdésre kaphat választ az érdeklődő.

Bővebben ...